sezonska infekcija

U Hrvatskoj nije potvrđen još nijedan slučaj gripe, pogledajte kakvo je stanje u ostatku Europe i svijeta

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 14.12.2020 09:39
  • Objavljeno 14.12.2020 u 08:25
Gripa, ilustrativna fotografija

Gripa, ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Sezona gripe u Hrvatskoj je počela, ali za sada nije potvrđen ni jedan oboljeli. U istom razdoblju lani bila su već 134 slučaja dok je do kraja prošle sezone od te respiratorne bolesti registrirano 59.725 slučajeva što je u razini hrvatskog prosjeka

U Hrvatskoj zadnji podaci govore da gripe nema, odnosno laboratorijski nije potvrđen ni jedan slučaj, premda je lani u ovo vrijeme već krenula ta sezonska infekcija, piše Jutarnji list.

Sezona gripe svake sezone krene sredinom studenog, a završava u ožujku ili travnju.

Prema podacima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), još nije zabilježena ni jedna hospitalizacija zbog gripe u 55 zemalja Europe koje se prate u toj organizaciji, a 30 zemlja prijavilo je aktivnosti u početnoj fazi, pet izvještava o niskom intenzitetu, a 29 zemalja nije prijavilo nikakvu aktivnost gripe. S obzirom na to da se radi tek o pokojem slučaju, svjetska karta gripe Svjetske zdravstvene organizacije još je bijela. Naime, sve dok u zemlji nema više od 10 slučajeva gripe, ona ostaje u bijelom, a takva je trenutačna situacija u svim europskim zemljama.

I FluNetu, kojem podatke dostavlja 88 zemlja svijeta, do kraja studenog prijavljeno je testiranje 192.375 uzoraka od kojih je samo 327 bilo pozitivno. Od toga se u 162 uzorka radilo o gripi tipa A, a u 165 slučajeva bila je gripa B tipa. U zadnjem tjednu studenog ni jedan od 1002 uzorka nije bio pozitivan na gripu. Također, ni jedan oboljeli nije morao biti hospitaliziran, što govori da je riječ o blažim oblicima bolesti.

'Mi u Zagrebu, primjerice, nemamo dosad ni jedan slučaj gripe, što baš nije bilo uobičajeno u prošlim sezonama, a po svemu sudeći rezultat je to nošenja maski i dugih epidemiološkim mjera zbog covida-19 koje ujedno štite i od drugih kapljičnih infekcija', kaže za Jutarnji list dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.

Ističe da njihov mikrobiološki laboratorij ne radi samo dijagnostiku koronavirusa već i sve ostale pretrage, ali da gripe trenutno nema.

'No, očekivali smo da gripa ove sezone neće biti tako snažna kao inače, što zbog velikog odaziva građana na cijepljenje koje se trenutno privodi kraju, što zbog provođenja zaštite od covida-19', objašnjava dr. Šostar.

Naime, odaziv na cijepljenje u Hrvatskoj ove je godine bio izuzetno velik. Ukupno je naručeno 460.000 doza cjepiva protiv gripe i sve će biti potrošeno, a pokušava se nabaviti još 130.000 doza, sve kako bi se barem od gripe zaštitilo što više ljudi i izbjegle komplikacije mogućeg istodobnog obolijevanja od gripe i covida-19. Od početka pandemije covida-19 upozorava se da bi za mnoge mogla biti kobna kombinacija korone i gripe.

Pokazalo se da je smrtnost onih koji su bili hospitalizirani zbog covida-19, a imali su i gripu, bila 43 posto, dok je kod onih koji su imali samo koronu smrtnost bila 27 posto. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!