covid pozitivan

Zarazna se oglasila oko pacijenta koji je zbrisao iz bolnice, pa je nađen mrtav: Mi nismo zatvor

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 20.10.2021 15:39
  • Objavljeno 20.10.2021 u 15:39
Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Ravnateljstvo Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' u Zagrebu oglasilo se o pacijentu koji je primljen u kliniku zbog covida te je bez najave napustio bolnicu. Drugi dan je pronađen mrtav

'Pacijent u dobi od 53 godine, nakon liječničkog pregleda u Hitnom prijemu Klinike i učinjene rendgenske snimke pluća, zbog potrebe bolničkog liječenja hospitaliziran je 18.10.2021.g. u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' u Zagrebu zbog COVID-19 bolesti.

Pacijent je upućen na odjel u izolacijsku jedinicu u pratnji medicinske sestre s postavljenim kisikom gdje dolazi u 15:30. Na odjelu su mu ponovno izmjerene vitalne funkcije, učinjene ordinirane pretrage, postavljena intravenska kanila te je pacijent postavljen na monitor zbog daljnjeg praćenja vitalnih funkcija.

Pacijent odmah naglašava da ne želi primati terapiju, a u 16:10 medicinsko osoblje odjela primijetilo je da pacijent nije u bolesničkom krevetu. Nakon nekoliko minuta, kada pacijenta nisu našli niti u drugim sobama i prostorijama odjela, pozvana je dežurna liječnica da kontaktira pacijenta na mobitel. Pacijent navodi da nije teško bolestan, vozi se osobnim automobilom kući i odbija se vratiti u Kliniku. Nakon toga obaviještena je nadležna Policijska postaja čiji djelatnici promptno dolaze u Kliniku i uzimaju potrebne podatke o pacijentu.

Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu nije zatvorska ustanova tako da praktički svaki pacijent koji se hospitalizira, ukoliko mu to fizičko stanje dozvoljava, može samovoljno napustiti Kliniku. U Klinici postoji Protokol o samovoljnom napuštanju bolničkog liječenja gdje između ostalog stoji: „Pacijent ima pravo samovoljno napustiti stacionarnu zdravstvenu zaštitu (Kliniku), osim u slučajevima kada bi to štetilo njegovu zdravlju i zdravlju i sigurnosti drugih osoba (propisano posebnim zakonom).

Ako pacijent samovoljno napusti Kliniku, a radi se o slučaju kada napuštanjem zdravstvene ustanove može ugroziti vlastiti život i zdravlje ili život i zdravlje drugih osoba, zdravstveni djelatnik će bez odgađanja obavijestiti nadležnu policijsku upravu. U konkretnom slučaju pacijent je skinuo masku s kisikom s lica, otkopčao se s monitora, izvadio postavljenu intravensku kanilu, otvorio balkonska vrata u sobi te preko vanjskih stuba samovoljno napustio bolničko liječenje. Medicinsko osoblje je odmah poduzelo sve potrebne mjere u tim situacijama.

Iskreno nam je žao što se dogodio ovaj incident, a Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ majci i rodbini preminulog izražava sućut', stoji u priopćenju. 

Podsjetimo, policija je potvrdila je da su reagirali na dojavu bolnice o samovoljnom udaljavanju pacijenta koji je ranije bio spojen na kisik, ali je u trenutku pronalaska, unutar 24 sata, osoba umrla 'u privatnom prostoru na području Samobora'.

U ravnateljstvu Zavoda za hitnu medicinu rekli su da im je poziv za intervenciju u Strmcu u naselju Hoto Ville stigao u 15,56 sati, a hitna je na mjesto pronalaska 53-godišnjaka došla u 16,02 sati.

Pacijent nije pokazivao znakove života, no ekipa ga je reanimirala, a nakon pola sata do 35 minuta mogli su ustanoviti samo smrt, rekli su u Zavodu za hitnu medicinu.

Za vrijeme intervencije majka preminulog je djelatnicima hitne pomoći rekla da je bio covid pozitivan i da je pobjegao iz bolnice nakon čega ga policija pokrenula potragu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!