karlovačka županija

Zaraza u Ogulinu pod kontrolom; epidemiolozi 'pohvatali' sve kontakte

13.07.2020 u 16:12

Bionic
Reading

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije poručio je u ponedjeljak s konferencije za novinare u Ogulinu, gdje je 18 osoba oboljelo od covida-19, da je situacija u tom gradu sada "pod kontrolom".

Načelnik Gradskog stožera Mladen Porubić rekao je da je od 32 zaposlenika gradske uprave oboljelo njih petero, da ih je 22 u samoizolaciji te da službe rade samo za najhitnije slučajeve.

Dječji vrtić je “praktički zatvoren” na sedam dana, ali se primaju djeca čiji roditelji moraju raditi, a s djecom nemaju kamo, rekao je Porubić. Istaknuo je da prodora virusa u vrtić nije bilo, a zatvoren je kako bi se to spriječilo.

Ravnatelj ogulinske Opće bolnice Josip Zorko rekao je da je zbog jedne oboljele kuharice i samoizolacije dijela zaposlenika bolnička kuhinja bila zatvorena i dezinficirana.

Za dva tjedna njihove samoizolacije pacijenti ručak i večeru dobivaju iz jedne hotelske kuhinje, a doručak pripremaju djelatnici bolnice koji su se žurno vratili s godišnjeg odmora.

Ravnatelj Zorko smatra da su epidemiolozi na širenje zaraze u gradu reagirali dobro jer su pravodobno pronašli oboljele i njihove kontakte te ih izolirali pa novih slučajeva nema ili su sporadični.

Klinička slika novijih slučajeva, rekao je, drugačija je od proljetnih.

“Više je mlađih ljudi koji su razvili blage simptome bolesti, a ako su izražajniji, to su digestivne tegobe s proljevom i nejasnim bolovima. Kod oboljelih na proljeće imali smo kašalj, teško disanje, visoku temperaturu i brzo umaranje”, dodao je Zorko.

Načelnik Stožera civilne zaštite Karlovačke županije Josipo Ribar rekao je odgovarajući na pitanje novinara da je informacija o pozitivnom nalazu gradonačelnika Dalibora Domitrovića bila javno objavljena “jer je on dužnosnik”.

“Stožer priopćava medijima broj novooboljelih osoba, spol i mjesto prebivališta, a ako je netko od oboljelih dužnosnik, objavljujemo i ime i prezime, i to ćemo raditi i dalje. Dužni smo o tome obavijestiti medije i ukupnu javnost jer ipak građani moraju znati ako im je gradonačelnik obolio”, istaknuo je.

Na dodatno pitanje je li neetično da je gradonačelnik informaciju o svojoj zarazi doznao preko medija, Ribar je odgovorio da se s gradonačelnikom čuo odmah u petak ujutro i da mu je poželio brzo ozdravljenje, a osobno bi mu javio rezultat nalaza u četvrtak navečer, kad su stigli nalazi, da je znao kako to još nisu učinili epidemiolozi.

Voditelj karlovačke Službe civilne zaštite Alenko Hudak rekao je da je u njihovoj ovlasti, uz asistenciju policije, nadzor provođenja epidemioloških mjera u noćnim klubovima i na prijavljenim skupovima.

Najavio da će kontrolirati i skupove s više od sto sudionika te provjeravati vodi li organizator obaveznu evidenciju osoba.

Nakon ogulinske konferencije za novinare Stožer je priopćio da je u karlovačkoj Općoj bolnici 25 djelatnika stavljeno u samoizolaciju “zbog kontakta s pacijentima koji su zataškali kontakt sa zaraženom osobom".

“Apeliramo na odgovornost i poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera. Čuvajući sebe, čuvamo i zdravlje drugih ljudi, a posebno je važno očuvati bolnice i spriječiti prodor virusa u zdravstvene ustanove”, stoji u priopćenju.

U Karlovačkoj županiji aktivnih je 35 slučajeva, i to u Ogulinu 18, Karlovcu 12, u Slunju tri te u Dugoj Resi dva (jedna je osoba dodana jučer u evidenciju iako se liječi tri tjedna, ali u Zagrebu). Uz 30 ozdravljenih i jednog umrlog pacijenta, u Karlovačkoj županiji od sredine ožujka otkriveno je 66 oboljelih od covida-19.