STRAH OD VIRUSA

Osječka županija suzbija svinjsku kugu: 'Ne puštajte nikog, može doći do katastrofe'

20.09.2023 u 13:21

Bionic
Reading

'Osječko-baranjska županija ima najveću populaciju svinja u Hrvatskoj i zbog neodgovornosti pojedinca može doći do katastrofe', apelira Goran Jančo, predsjednik Udruge svinjogojaca Osječko-baranjske županije, i sam uzgajivač svinja

'U bolnicama imate sterilne odjele, tako je i ovdje. Što se tiče virusa, nema stopostotne garancije, ali je vjerojatnost puno manja da će se virus probiti na farme treće kategorije. Stoga molim uzgajivače da zaborave ona vremena u kojima se išlo od farme do farme i gledale svinje. Ne treba nikoga puštati u svoje objekte, ako nije neophodan. Ako ih pustite, a taj je prije deset sati bio negdje gdje se mogao inficirati, donijet će vam virus na farmu', upozorio je Davor Pašalić, savjetnik za stočarstvo ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) na koordinaciji gradonačelnika i načelnika Osječko-baranjske županije, gdje se raspravljalo samo o jednom - afričkoj svinjskoj kugi.

Ove zaraza, koja je pokosila populaciju svinja u susjednoj Vukovarsko-srijemskoj županiji, za sada se nije probila na to područje. Prema podacima HAPIH-a, u Osječko-baranjskoj županiji drže se svinje na 9165 gospodarstava, a od tog broja njih 3861 je u trećoj kategoriji te su relativno sigurna.

'Dobar je podatak da je broj svinja na tim gospodarstvima 290.000 od ukupno 341.000, što je 85 posto svih svinja u Osječko-baranjskoj županiji', ukazuje Pašalić, napominjući da su unatrag tri mjeseca, od prvog zabilježenog slučaja afričke svinjske kuge u Hrvatskoj, do sada proveli edukacije u 22 općine u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, čak i u Sisačko-moslavačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na njima je bilo, dodao je, preko 800 uzgajivača.

Ističe da je najvažnije povećanje biosigurnosti na farmama te da će se svinje ubuduće u Hrvatskoj moći držati samo u objektima treće i četvrte kategorije, kao i u ostalim zemljama Europske unije.

Zbog afričke svinjske kuge, koja svakodnevno uzima danak na području susjedne županije, Osječko-baranjska je u području visokog rizika.

'Jako velik broj uzgajivača svinja nalazi se ovdje i interes nam je zaustaviti epidemiju, da usporimo njezino širenje. Sve mjere se provode na terenu, popisuju se objekti i lokacije na kojima se drže svinje', kaže Tatjana Krajačić iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede.

Ističe da se podaci iz minute u minutu mijenjaju te da je više od 800 pozitivnih gospodarstava na kojima je potvrđena afrička svinjska kuga - u 15 jedinica lokalne samouprave na području Vukovarsko-srijemske županije te dvije u Brodsko-posavskoj. Broj usmrćenih svinja iznosi blizu 20.000.

Svinjogojac Goran Jančo, ujedno predsjednik Udruge svinjogojaca Osječko-baranjske županije, apelirao je i na lovačka društva da rade odstrel divljih svinja do propisane granice biološkog minimuma.

'Za sada pojavnost afričke svinjske kuge kod divljih svinja nije toliko velika kolika je u gospodarstvima s domaćim svinjama, ali se bojimo da će virus perzistirati u populaciji divljih svinja. Ovo je dobar trenutak da se svi resetiramo i branimo županiju s najvećom populacijom svinja u Hrvatskoj', kaže Jančo te najvećim problemom u ovom trenutku smatra pojavu afričke svinjske kuge na susjednim gospodarstvima koja okružuju objekte treće kategorije s najvećim biosigurnosnim mjerama, a koja ne mogu prometovati životinjama.

'To je problem. Takva gospodarstva su sada u najvećim problemima jer im je zabranjen promet svinjama, a imaju troškove hrane, režija, radne snage', upozorava Jančo.

  • +3
Mrtve svinje nakon eutanazije ostavili da leže na ulici Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

Na novinarski upit kako gleda na usmrćene svinje koje leže na ulici, kaže: 'To nije u redu, nije higijenski, biosigurnost tada pada u vodu. Sada je to prošlo, za prolivenim mlijekom ne treba žaliti, ali takva situacija definitivno nije dobra. Apeliram da se to ne događa!'

Iz Osječko-baranjske županije upućen je prijedlog svim nadležnim službama da se ubrza prekategorizacija objekata u kojima se drže svinje, pojača policijska kontrola na ulazima i izlazima iz Osječko-baranjske županije te postavljaju dezinfekcijske barijere na ulazima u sela i gospodarstva, prvenstveno farme treće i četvrte kategorije.

'Nalaze testiranja treba dostavljati vlasnicima u rokovima jer je to vrlo bitno. Dosta se čeka na njih. Ako je nalaz pozitivan, treba se početi drugačije ponašati. Peto je kontrola izvještaja stručnih službi za čelnike jedinica lokalne samouprave putem civilne zaštite. To je piramida koju želimo uvesti. Civilna zaštita treba koordinirati, isto što je radila i za koronavirus. Ovo je slična situacija, ali su drugačije okolnosti. To je po meni najvažnije', poručio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.