TROŠENJE DRŽAVNOG NOVCA

'Zar trebamo plakati na Svjetski dan Roma?'

17.03.2009 u 22:14

Bionic
Reading

Članovi saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina podržali su izvješće Savjeta za nacionalne manjine o prošlogodišnjem trošenju proračunskog novca za programe nacionalnih manjina

ZAGREB - Predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer ponosan je što su financijska izvješća podnijele sve udruge. One kojima su u izvješćima utvrđene tehničke pogreške dobile su rok do kraja lipnja da te nepravilnosti isprave, inače će morati cvratiti novac i neće dalje biti financirane.

Naglasio je da je uglavnom riječ o romskim udrugama, te da je to "potpuno normalno", kad se uzme u obzir činjenica da je riječ o "novoj manjini", koja, za razliku od "starih" još nema uhodan sustav.

Romski zastupnik Nazif Memedi poručio je da ima udruga civilnog društva koje dobivaju puno više novca od romskih, a nitko ih ne pita za trošenje. Memedija smeta i to što su mediji nenamjenskim trošenjem novca nazvali račune za hranu i piće koje su u svojim financijskim izvješćima priložile neke udruge. "Kako bi Romi trebali slaviti Svjetski dan Roma, nego uz hranu, piće i pjesmu. Nismo tamo da plačemo", poručio je Memedi.

Na medije je ljuta i Ivanka Roksandić (HDZ), jer su za netransparentno trošenje prozvali dvije romske udruge iz njezine Sisačko-moslavačke županije.

"Te udruge izuzetno puno rade, a problem je nastao jer u izvješćima nisu slijedili propisanu metodologiju", ocijenila je Roksandić, koja ističe da je riječ o udrugama koje su napravile velike pomake u životu romske zajednice i prije donošenja Nacionalnog programa za Rome.

Podsjetimo, kod 12 od 30 romskih udruga, koliko ih je Savjet financirao, zabilježena je praktično samo jedna aktivnost – obilježavanje Svjetskog dana Roma, a jedina aktivnost organizirana za tu prigodu je gošćenje, u prosjeku za 15 tisuća kuna. Takva je primjerice Udruga Roma Bajaša Sisačko-moslavačke županije koja je s 15.020 kuna pogostila 170 uzvanika. Diče se time da su pronašli jeftin restoran u kojem bečki odrezak košta 15 kuna, a naručili su ih 176. Udruga za razvoj i bolji život Roma iz Siska je organizirala ručak za 43 osobe, prijatelje i goste iz lokalnih medija (sve ih poimence navode) za 10.112 kune.

Iz priloženog računa vidljivo je da je naručeno 41 hladno predjelo, 24 krem juhe od gljiva, 17 bifteka i tako dalje, pa sve do 15 boca merlota i 1 boce mineralne vode. Krovna zajednica Bajaša je pak na piće u Pilka restoranu za Svjetski dan Roma (sokovi, pivo, žestica) potrošila 5.301,5 kunu, hrana je za osam tisuća nabavljena u tvrtki KTC d.o.o., a 250 litara vina za 3.250 kuna kupljena je u Tomšić – vinogradarstvu, podrumarstvu i prijevozništvu. Druge aktivnosti na kulturnom polju, očuvanju tradicije, identiteta ili obrazovanju ta udruga prema izvještaju dostavljenom Savjetu ne bilježi.

Predsjednik Odbora Furio Radin ocijenio je, međutim, da "nije dobro što je situacija u nekim udrugama onakva kakva jest". Radin se založio za osnivanje posebnog registra manjinskih udruga, kako se ne bi događalo da se novac iz proračuna daje udrugama "koje su osnovala tri člana, radi zajedničkih interesa". Takve udruge, smatra Radin, nemaju digniteta za zastupanje nacionalnih manjina.

Predstojnica Vladina Ureda za manjine Milena Klajner kazala je, međutim, da je nemoguće uvesti takav registar, jer mu se protivi Europska komisija, a Savjet je pozvala da postroži kriterije za dodjelu proračunskog novca.