70 tisuća članova

Započela online edukacija članova biračkih odbora; povećale se za 50 kuna naknade za njihov rad

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 01.07.2020 10:04
  • Objavljeno 01.07.2020 u 10:04

Biračko mjesto

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

Kako bi im olakšalo provedbu glasovanja, Državno izborno povjerenstvo (DIP) pripremilo je online edukaciju, odnosno mrežne seminare za 70 tisuća članova biračkih odbora koji će 5. srpnja provoditi izbore za Hrvatski sabor

Mrežni seminari (webinari) dostupni na stranicama DIP-a i zasebno obrađuju postupanja odbora na redovnim biračkim mjestima u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Odnosi se to i na posebna biračka mjesta na kojima glasuju birači izvan svoje izborne jedinice, vojnici, mornari, zatvorenici, osobe u ustanovama socijalne skrbi.

Pomoć biračkim odborima koji će pokrivati 6.999 biračkih mjesta

U vremenu u kojem je zbog mjera zaštite od zaraze koronavirusom vrlo zahtjevno provesti 'normalnu' edukaciju, mrežni su seminari dodatna pomoć članovima biračkih odbora koji će 'pokrivati' 6.999 biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu.

Pripremljeni su u suradnji s Carnetom, a osim općih informacija o izborima sadrže i detaljne upute o izbornom danu, od one kako treba izgledati biračko mjesto, do postupanja sa promatračima.

"Želim da koristite ovaj način edukacije sve do dana izbora, pa i na sam izborni dan jer će te tako biti sigurniji u svim procedurama koje morate provesti“, poručio je u video poruci članovima biračkih odbora predsjednik DIP-a Đuro Sessa.

Sessa: Uloga biračkih odbora nezamjenjiva u izbornom procesu

Zahvalio im je što su preuzeli odgovornu dužnost i poručio da se bez njih izbori ne mogu provesti te da je uloga biračkih odbora "nezamjenjiva“ u izbornom procesu.

Birački odbori na parlamentarnim izborima broje po 10 članova: predsjednika i četiri člana te njihove zamjenike.

Po dva člana i zamjenika imenuje većinska i oporbena stranka, odnosno koalicija sukladno sastavu raspuštenog 9. saborskog saziva. Predsjednik i njegov zamjenik ne smiju biti stranački ljudi, poželjno je da budu pravnici.

Za svoj rad dobivaju naknadu, članovi biračkih odbora u Hrvatskoj po 300, a predsjednik i zamjenik po 400 kuna neto, odlukom Vlade 50 kuna više nego na posljednjim izborima za Sabor.

U inozemstvu, gdje će se glasovati dva dana, 4. i 5. srpnja, članovi će dobiti naknadu od po 400, a predsjednik i njegov zamjenik po 500 kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!