HIBERNACIJA U BANSKIM DVORIMA

'Zamrznuti smo u ledu ove vlade i njemačkog ekonomskog dogmatizma!'

03.01.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Ništa dobro za radnike ne očekuju sindikalni šefovi u 2015. godini. Iako je predizborna, što znači da će se aktualna vlast, kao i sve prije nje, pokušati dodvoriti biračima, sindikalci smatraju da je gospodarska kriza preduboka, a Vlada previše nesposobna da bilo što značajno promijeni

Vilim Ribić, čelnik Matice hrvatskih sindikata, treće najveće sindikalne središnjice, kazao je da je Hrvatska zamrznuta u ledu neukih članova Vlade i u 'ledu njemačkog ekonomskog dogmatizma i egoizma'.

'Hrvatskog radnika i u idućoj godini čeka mučno razduživanje, a tako i u idućih 10 godina, sve radi ostvarenja nacionalnog cilja hrvatske vlade: brige o financijskim krugovima u inozemstvu i ostvarenje uvjeta za vraćanje dugova bez da prethodno oživimo proizvodnju, bez da otvorimo nova radna mjesta i prije nego što hrvatskom radniku povećamo standard. Tragična zamjena redoslijeda poteza. Zato nam je zemlja u hibernaciji i bez optimizma, a iz nje cure oblici života', ističe Ribić.


Pesimističan mu je i sindikalni kolega Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. Vlada Zorana Milanovića, smatra, do sad je zorno pokazala da joj radnici nisu na prvom mjestu.

'Izmijenili su Zakon o radu bez i jednog valjanog argumenta. Cilj im je bio smanjiti indeks zaštite radnika kako bi se dodvorili jeftinim ulagačima. To je na tragu razmišljanja MMF-a, Svjetske banke i bonitetnih agencija. Zatim su donijeli Zakon o uskrati pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, čime su izravno udarili na važeće kolektivne ugovore i prekršili međunarodne konvencije o slobodi udruživanja i kolektivnog pregovaranja. Očito je da ovoj vladi radnici nisu važni', misli Sever.

Vladajuća koalicija se pogubila u vremenu i prostoru, ističe, i samo nas može spasiti oporavak gospodarstava zemalja u okruženju.

'Treba se Bogu moliti da se okruženje oko nas oporavi još više pa da nas malo povuče', kaže Sever.

Ozren Matijašević, čelnik Hrvatske udruge radničkih sindikata, smatra da ako vlada nastavi dosadašnju praksu sitnog politikantstva, nestručnog kadroviranja i bahatog oglušivanja na prijedloge socijalnih partnera, u 2015. možemo očekivati samo produbljivanje recesije.

'To posebno vrijedi za realizaciju projekata pomoću sredstava iz EU fondova gdje je nužno uspostaviti stabilna partnerstva lokalnih zajednica i državnih institucija kako bi postigli ciljeve od zajedničkog interesa i takvu priliku se ne smije propustiti zbog stranačkih prepucavanja', upozorava Matijašević.