RJEŠENJE ZA DUŽNIKE

'Zamrznut ćemo tečaj franka na godinu dana na 6,39 kuna'

19.01.2015 u 16:33

Bionic
Reading

Premijera Zorana Milanovića na izvanrednoj konferenciji za novinare rekao je kako će Vlada u Sabor uputiti izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim će se tečaj franka fiksirati na 6,39 kn na sljedećih godinu dana

'Trošak ide na teret financijskih institucija. Odluku smo donijeli po brzom postupku', istaknuo je je Milanović.

'U slijedećih godinu dana možemo pristupiti razgovorima o konverziji kredita vezanih uz franak u kunske kredite, ali za to će biti potrebna suglasnost Hrvatske narodne banke jer to nije u isključivoj nadležnosti Vlade', rekao je premijer.


Švicarska narodna banka (SNB) u prošli četvrtak je odustala od obrane minimalnog tečaja od 1,20 franaka za euro, nakon čega je cijena 'švicarca' skočila prema euru oko 16 posto, i kreće se između 1 i 1,02 franka za euro.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni iznos kredita vezanih uz švicarski franak krajem rujna prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna, a više od 92 posto se odnosi na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene.

Prema procjenama Udruge Franak, u Hrvatskoj ima oko 60.000 kredita u 'švicarcima', pa bi, smatraju, jačanje franka moglo utjecati na živote otprilike 200 do 300 tisuća građana Hrvatske.