dvolična igra

Američki obavještajni dokumenti otkrili: Srbija pristala naoružati Ukrajinu

12.04.2023 u 07:22

Bionic
Reading

Srbija, jedina zemlja u Europi koja je odbila sankcionirati Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu, pristala je isporučiti oružje Kijevu ili ga je već poslala, navodi se u povjerljivom dokumentu Pentagona, objavio je Reuters

Dokument, sažetak odgovora europskih vlada na zahtjeve Ukrajine za vojnom obukom ili oružjem, bio je među desecima povjerljivih dokumenata objavljenih na internetu posljednjih tjedana, što bi moglo biti najozbiljnije curenje američkih tajni u posljednjih nekoliko godina.

Pod naslovom 'Europa - Odgovor na sukob Rusije i Ukrajine', dokument u obliku grafikona navodi 'procijenjena stajališta' 38 europskih vlada kao odgovor na zahtjeve Ukrajine za vojnom pomoći.

Grafikon je pokazao da je Srbija odbila pružiti obuku ukrajinskim snagama, ali se obvezala poslati oružje ili ga je već dostavila. Također se navodi da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost opskrbljivati ​​Ukrajinu oružjem u budućnosti.

Dokument ima oznaku Tajno i NOFORN, što zabranjuje njegovu distribuciju stranim obavještajnim službama i vojskama. Datum je 2. ožujka i utisnut pečat ureda Združenog stožera.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti autentičnost dokumenta.

Ured predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ukrajinsko veleposlanstvo nisu još odgovorili na zahtjev za komentar.

  • +3
Aleksandar Vučić u obilasku helikoptera Mi-35 i Mi-17 Izvor: EPA / Autor: Koca Sulejmanović

Pentagon također nije odmah odgovorio na pitanja Reutersa o spominjanju Srbije u dokumentu i prethodno je odbio komentirati bilo koji dokument koji je procurio.

Vučićeva vlada iskazala je neutralnost u ratu u Ukrajini, unatoč dubokim povijesnim, gospodarskim i kulturnim vezama zemlje s Rusijom.

'Ako je ovaj dokument točan, on ili pokazuje Vučićevu dvoličnost u odnosu na Rusiju ili je pod golemim pritiskom Washingtona da isporuči oružje Ukrajini', rekao je Janusz Bugajski, stručnjak za istočnu Europu iz Zaklade Jamestown, instituta za vanjsku politiku.