marinko ogorec

Rusi od početka koriste metodu spaljene zemlje: Melju sve pred sobom, no uz velike gubitke

12.04.2023 u 13:54

Bionic
Reading

'Rusi su počeli primjenjivati taktiku 'spaljene zemlje' u gradu Bahmutu, uništavaju zgrade i položaje zračnim napadima i topništvom', požalio se početkom ovog tjedna zapovjednik ukrajinske kopnene vojske Oleksandr Siriskij opisujući stanje na ratištu gotovo 14 mjeseci od početka agresije na ovu zemlju. Gradić u Donjeckoj oblasti već mjesecima je u fokusu javnosti zbog nesmiljenih bitaka koji se vode oko njega, zasad bez jasnog i izglednog ishoda

Ukrajinski vojni izvori navode da ruske snage čak dovode specijalne postrojbe kako bi poduprle napad na grad jer su članovi plaćeničke skupine Wagner navodno iscrpljeni. 'Situacija je teška, no da se kontrolirati', citirao je ukrajinski vojni centar za medije ovog zapovjednika.

'Neprijatelj je prešao na takozvanu taktiku spaljene zemlje iz Sirije. Uništava zgrade i položaje zračnim napadima i topničkom paljbom', rekao je general Siriskij. Što se u Bahmutu doista događa, za tportal tumači vojni analitičar i profesor na Veleučilištu Velika Gorica Marinko Ogorec, kojemu izjava o 'spaljenoj zemlji' zvuči pomalo neobično.

'Od samog početka rata Rusija provodi upravo takvu taktiku, što zorno dokazano razaranjem ne samo kritične, nego kompletne infrastrukture. Oni doslovno uništavaju sve, poput valjka se polako kreću naprijed i sa zemljom sravnjuju sve pred sobom, no uz velike gubitke u ljudstvu, tehnici i materijalu', kaže Ogorec za tportal.

  • +7
Rat u Ukrajini - Bahmut Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Uostalom, borbe u naseljenim mjestima poput Bahmuta uvijek su nepredvidive, neizvjesne i dugotrajne: u njima se najčešće ne može koristiti teška tehnika, u velikoj mjeri čak ni tenkovi ili oklopni transporteri. Borbe se zapravo odvijaju od kuće do kuće, ulicu po ulicu, jako teško i vrlo sporo', dodaje Ogorec.

'A Rusi od početka rata koriste upravo metodu spaljene zemlje: sve prostore kojima su dosad ovladali najprije su razarali topništvom ili primjerice helikopterima, da bi potom ulazili u njih i privodili operacije kraju', objašnjava sugovornik tportala. Bitke za gradić Bahmut vode se već tjednima i upravo na tom području trenutno je koncentrirana glavnina vojnih aktivnosti, no Ogorec ne smatra da se radi o taktički ili strateški osobito bitnoj točci ni za jednu stranu.

  • +14
Rat u Ukrajini - ukrajinski vojnici u Bahmutu Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

'Na tom prostoru Ukrajina ima takvu konfiguraciju da su naseljena mjesta zapravo jedina opcija za formiranje kakvog-takvog uporišta: kada ovladate njima, ravnica je otvorena za prodor prema novim gradovima i selima. Ukrajinci se u tom dijelu zemlje mogu zadržati samo u Bahmutu, jednako kao što Rusi samo iz Bahmuta mogu eventualno napredovati dalje', kaže ovaj analitičar i dodaje:

'Da, zbog dugotrajnosti bitke Bahmut je postao svojevrsni simbol ukrajinskog otpora, makar treba uvijek imati na umu da se ratovi ne dobivaju i ne gube simbolikom.' Ogorec ipak nije sasvim siguran koliko dugo Ukrajinci mogu držati otpor u ovom gradu - bitka je, kaže, završena kada jedna od strana dovrši svoje planirane operacije - no upozorava da sve informacije koje dolaze iz ove države treba uzimati s dozom opreza.

'I jedna i druga strana plasiraju dezinformacije kako bi time potpomogle svoja ratna djelovanja, čak i pisanje medija evidentno je koncipirano tako da pomaže u ratu', kaže nam Ogorec. No zašto su onda Ukrajinci plasirali tezu o ruskoj taktici 'spaljene zemlje' koja se ionako provodi već mjesecima, ni njemu nije do kraja jasno.