LAKRDIJA

Zakoni o lokalnim izborima donose se 'navrat-nanos'

13.03.2009 u 08:03

Bionic
Reading

Zastupnici u Hrvatskom saboru podržali su izmjene 'paketa lokalnih zakona' vezanih uz dan njihova stupanja na snagu, no iz oporbe su ustvrdili da se to moglo riješiti puno ranije budući da su zakoni bili u Saboru u tri čitanja

Predlagatelj izmjena zakona Vladimir Šeks je kazao kako je Državno izborno povjerenstvo uočilo pravnu nekorektnost pa će zakoni umjesto 18. odnosno 17. svibnja stupiti na snagu na dan odluke o raspisivanju lokalnih izbora.

Šeks je najavio i da će podnijeti amandman 'da ne dođe do blokade lokalne i područne samouprave' po kojem će Poglavarstva nastaviti djelovati do stupanja na dužnost novoizabranih načelnika i gradonačelnika.

Činjenica je da moramo donijeti tri zakona vezana uz lokalnu samoupravu kako bi se mogli provesti lokalni izbori, no lakrdija je što ih donosimo 'navrat-nanos', složili su se iz oporbe u raspravi o prijedlogu zakona o izmjeni zakona o izmjenama i dopunama zakona o Gradu Zagrebu i o prijedlozima zakona o izmjeni zakona o izmjenama i dopunama zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi iz 2007.i 2008.

"To je lakrdija i obični šlamperaj", smatra Zvonimir Mršić (SDP) i pita kako je tek nakon tri čitanja došlo do spoznaje da je nemoguće raspisati izbore po zakonu koji će stupiti na snagu dan nakon izbora.

Goran Beus Richembergh (HNS) je ustvrdio da je riječ o situaciji bez presedana koje se svi trebaju stidjeti. "Što se to događa s Vladom? Što će biti s ljudima zaduženim da se to ne desi?", upitao je.

U raspravi je bilo i nagađanja o datumu raspisivanja izbora. I dok je nezavisni Dragutin Lesar kazao da bi, po njegovoj računici, izbori mogli biti raspisani 18. ožujka, SDP-ov Boris Šprem smatra da će to biti poslije Uskrsa, jer bi, u protivnom, kampanja bila dugotrajna, a pitanje je, kaže, da li to Vladi odgovara.

SDP-ov Mršić napominje kako je odluka o datumu raspisivanja izbora sigurno već u ladici i dodaje da će, kako se čini, zaposleni u Narodnim novinama ovih dana morati raditi prekovremeno.

Popodne je podržan i prijedlog izmjena zakona o kulturnim vijećima po kojima će novosnovani Audio-vizualni centar preuzeti poslove koje je dosad obavljalo kulturno vijeće za film, kao i prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma između hrvatske i mađarske vlade o suradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala. (Hina)