PRORAČUNU DA, ZAKONU O RADU ODGODA

'Zakon o radu treba zvati Zakonom o robovima'

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 02.12.2009 15:13
  • Objavljeno 02.12.2009 u 15:13
Sabor

Sabor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjevic

Sa 81 glasom za, 33 protiv i dva suzdržana saborski zastupnici podržali proračun za sljedeću godinu. Odluka o Zakonu o radu tek u petak

Bez imalo problema financ-ministar Ivan Šuker odbio je gotovo 70 oporbenih amandmana na prijedlog proračuna za sljedeću godinu, kojim se predviđaju prihodi od skoro 113 milijardi kuna, te rashodi od oko 121 milijarde kuna. Najveći broj amandmana podnijeli su IDS-ovci i Glavašev HDDSB, koji su zatražili preraspodjelu novca za projekte u Istri te Slavoniji.

'Očito je da općine u kojima na vlasti nije HDZ ne mogu dobiti novce', zaključio je HDSSB-ov Boro Grubišić nakon niza Šukerovih odbijenica. Glavaševi su stranački kolege, među inim, zatražili novac za obnovu niz kulturnih objekata u Slavonskom Brodu i Osijeku, a među izdašnijim amandmanima našao se 1,8 milijardi težak zahtjev za dodatnim novcima za poticanje poljoprivrede te prehrambeno-prerađivačke industrije. Prolaz nije dobio ni HDSSB-ov prijedlog 100 milijuna kuna teške preraspodjele novaca, kojom bi se umjesto obnove željezničke infrastrukture financirale naknade štete zbog elementarnih nepogoda.

Na iznenađenje 'glavaševaca' vladajući su prihvatili amandman kojim se Crkvi skida 18 milijuna kuna i raspodjeljuje za izgradnju osnovnih škola u Slavonskom Brodu, izgradnju studentskog kampusa u Puli te obnovu prostora Hitne službe pulske Opće bolnice. 'Ovo je pozitivno iznenađenje i hvala i našoj Crkvi što je ovako postupila', rekao je ozareni Grubišić.

Iako je Boro Grubišić revno obrazlagao svoje amandmane, u jednom trenutku nastala je graja u redovim HDZ-a zbog čega je HDSSB-ovac  anonimnom 'zajedničaru' dobacio da zašuti. HDZ-ovci su se odlučili osvetiti isključivanjem Grubišićeva mikrofona zbog čega je intervenirati morao i saborski gazda Luka Bebić. 'Niste ovdje da isključujete bilo koga ni da govorite šuti ti tamo', upozorio je Bebić saborske zastupnike.

Manjinci 'iskamčili' odgodu Zakona o radu

Zbog provođenja dodatnih konzultacija, Sabor je glasovanje o tzv.radničkom Ustavu odgodio do kraja tjedna.  Odgodu je na početku izglasavanja amandmana zatražio SDSS-ov Milorad Pupovac, poručivši kako bi Vlada trebala dodatno razmotriti neke prijedloge koalicijskih partnera. Zasmetalo je Pupovcu i ostalim manjincima što u Saboru nije bilo resornog ministra Đure Popijača, čiji je nedolazak predsjedavajući Vladimir Šeks opravdao obvezama izvan Zagreba.

Unatoč odgodi, zastupnici su ipak prošli kroz predložene amandmane. Vladajući su većinu od 92 amandmana odbili, a među njima i one SDP-a i nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara, kojima je zatražen povratak zabrane noćnog rada za trudnice i dojilje. 'Očekujem da poslodavce koji mimo zakona zapošljavaju na određeno vrijeme, koji tjeraju trudnice da rade noću i koji ne isplaćuju plaće predložite za najviša državna odlikovanja', sarkastično je prokomentirao Lesar, poručivši kako bi se Zakon o radu trebao preimenovati u Zakon o robovima.

Nakon što je državna tajnica Tamara Obradović Mazal odbila niz SDP-ovih amandmana, pravdajući se time kako je zakon usklađen s europskim zakonodavstvom, reagirala je i socijaldemokratkinja Ingrid Antićević-Marinović. 'Ovdje se donose zakoni za hrvatske građane i neprihvatljivo je da odbijate amandmane. Angela Merkel štiti njemačke radnike. Dajte si utuvite u glavu da prvo trebate zaštiti hrvatske radnike', obrušila se Ingrid.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi