KOSOR TVRDI

'Zakon o ništetnosti u skladu je s Ustavom'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 28.12.2011 20:48
  • Objavljeno 28.12.2011 u 20:48
JADRANKA KOSOR

JADRANKA KOSOR

Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je večeras kako je Zakon o ništetnosti u skladu s Ustavom RH i štiti najveće vrednote Ustava, zaštitu suvereniteta i vladavinu prava

'Nema razloga za ocjenom ustavnosti i vjerujem da će zakon ostati na snazi. Ne radi se o organskom zakonu, bila je dovoljna većina kojom je izglasan (u Hrvatskom saboru), ne radi se o izbornom zakonu niti o ustrojstvu državne uprave', istaknula je Kosor u izjavi objavljenoj na internetskim stranicama HDZ-a.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je Ustavnom sudu Republike Hrvatske zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH Zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije, izvijestio je jučer Ured predsjednika Republike Hrvatske.

U Zahtjevu predsjednika Josipovića se ističe kako Zakon narušava ustavno pravo branitelja iz Domovinskog rata na obranu u mogućem kaznenom postupku zbog ratnih zločina, da ih izlaže pravnoj nesigurnosti i da im uskraćuje mogućnost da u suradnji s nadležnim tijelima Republike Srbije otklone neosnovane optužbe. Uz to, s obzirom da je riječ o organskom zakonu, predsjednik Republike Hrvatske smatra da Hrvatski sabor Zakon o ništetnosti nije donio Ustavom propisanom većinom. U Zahtjevu predsjednika Josipovića se ističe i to kako je njime, protivno Ustavu, dana ovlast ministru pravosuđa da odlučuje hoće li se ili neće provesti neka od radnji iz nadležnosti redovnih sudova, te da je Zakon u suprotnosti s ustavnim odredbama o odnosu međunarodnih ugovora i domaćih zakona.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi