ŽUPANI NA NOGAMA

'Zakon o javnoj nabavi omogućava legalni kriminal'

13.03.2014 u 18:36

Bionic
Reading

Hrvatski župani iskazali su nezadovoljstvo Zakonom o javnoj nabavi, ocijenjujući kako je nedorečen te da zbog njega lokalna i regionalna samouprava dnevno gube milijune kuna.

Postojeći zakon omogućava deformacije - pojavljivanje raznih odvjetničkih ureda koji stječu materijalnu korist u žalbenim postupcima. Naime, mnogi se natječaji poništavaju, brojne investicije ostaju nerealizirane, a ne postoji arbitražno tijelo koje bi odgovaralo za taj postupak. Razni diletanti koriste taj zakon i fingiraju velike odvjetničke troškove pa se oni moraju naplatiti ili se dogovoriti o nagodbi, priopćeno je sa sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održane danas u Zagrebu.

Hrvatska zajednica županija zatražit će zato hitan sastanak u Ministarstvu gospodarstva radi iznošenja uočenih problema spornog Zakona o javnoj nabavi, najavljeno je na sastanku.

'To je žalbeni biznis koji donosi veliku dobit, zato želimo da se to spriječi i da nam se omogući da se to promijeni', istaknuo je koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Župani također smatraju da Zakon o javnoj nabavi, i u lokalnoj i u područnoj samoupravi ostavlja prostora manipulaciji i blokiranju brojnih vrijednih projekata.

Danas se na svaki natječaj može javiti pojedinac ili pravna osoba koja i ne sudjeluje u njemu, dakle nema direktan pravni interes, ali se žali u tom postupku, ističu župani.

Zaključuju kako razni postupci, za koje su se pojedini odvjetnički uredi već specijalizirali, onemogućavaju provedbu postupka javne nabave, do onog trenutka dok se tim društvima eventualno isplati određena naknada za tu njihovu žalbu koje ponekad dosežu i do pola milijuna kuna.

'Takvih tvrtki ima i u našoj županiji', ističe koprivničko-križevački župan Koren.

Nije nikoga imenovao, no - dodao je - zbog stalnog ulaganja žalbi na sve natječaje u kojima nisu odabrani, nije teško zaključiti na koga misli.

Koprivničko-križevački župan izvijestio je da je problematiku Zakona o javnoj nabavi nametnuo i na sjednici Zajednice županija, te očekuje da država učini nešto protiv onih koji radi vlastitog probitka blokiraju cijeli niz ulaganja u državi.

'Zbog nedavnih nedorečenih izmjena zakona o javnoj nabavi događa nam se legalni kriminal odvjetničkih društava i fantomskih tvrtki koje, koristeći rupe u zakonu, izravno pokradaju hrvatske porezna obveznike. Učinit ćemo sve da se takvi loši zakoni u vrlo skoroj budućnosti i izmijene', istaknuo je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Na današnjem sastanku bili su nazočni predstavnici svih hrvatskih županija.