'HOĆU TATU' ŽALI SE NA VLADU

'Zakon je nečovječan jer dopušta zamrzavanje ljudskih bića'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.05.2012 14:57
  • Objavljeno 04.05.2012 u 14:45
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Mreža udruga ‘Hoću tatu’ uputila je otvoreno pismo u kojemu traži da se, kako ocjenjuju, nečovječan i nazadan vladin prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) odbaci i povuče iz saborske procedure.

Predloženi zakon ruši pravni poredak i negira pravo na život svakog ljudskog bića te poništava jednakost svih pred zakonom, ravnopravnost spolova, nepovredivost čovjekove slobode i osobnosti, slobodu od zlostavljanja, zaštitu obitelji (unaprijed lišavajući djecu prava na roditelje), identitet, zaštitu djeteta prije rođenja, zajedničke roditeljske odgovornosti za odgoj i razvoj djeteta te pravo na život djeteta s roditeljima, upozorava se u pismu.

Zakon je, ističe se, pun ‘nečovječnih načela’, poput ‘zamrzavanja ljudskih bića’ te ‘izbora metoda’ kojim se zadire u dostojanstvo nastanka ljudskog bića.

Žena i budući roditelji, upozoravaju udruge, moraju imati točnu informaciju o metodama i učincima postupka kojemu se podvrgavaju: kakvi su izgledi za začeće, koliko djece će biti začeto te koliko će ih i kako umrijeti prije implementacije, te kakvi su izgledi za rođenje zdravog djeteta!

Smeta ih i zastupanje tzv. ‘nove pravednosti’ po kojoj žena ima pravo na medicinski potpomognutu oplodnju, bez obzira na bračni ili partnerski status. Ako se ovo načelo ne odbaci, u svojoj ćemo okolini imati djecu bez identiteta, bez oca, možda i bez oba roditelja, kažu udruge te upozoravaju i na mogućnost incesta.

Nezadovoljne predloženim zakonskim odredbama, udruge iz Mreže ‘Hoću tatu’ predlažu Vladi i Saboru da odbace ovakav nazadni i nečovječni zakon, te ih pozivaju da u izradi novoga zakona surađuju s njima i drugim nevladinim udrugama.

‘Također predlažemo da nam daju goleme novčane iznose kao i udrugama s kojima su surađivali u izradi ovoga zakona’, ističe se u otvorenom pismu koje je potpisao koordinator Mreže udruga Mate Knezović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi