'ŽELIM ŽIVJETI'

Zaklada Ana Rukavina i ove godine organizira humanitarni koncert

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.11.2011 16:42
  • Objavljeno 15.11.2011 u 16:30
zaklada ana rukavina siniša svilan iva gačić

zaklada ana rukavina siniša svilan iva gačić

Izvor: Promo fotografije / Autor: Zaklada 'Ana Rukavina'

Zaklada Ana Rukavina najavila je danas šesti humanitarni koncert 'Želim život' koji će se u povodu pete godišnjice rada zaklade održati na središnjem zagrebačkom trgu 16. prosinca, a sav prihod namijenjen je završetku tipizacije prikupljenih uzoraka iz zakladine banke krvi te utvrđivanju antigena tkivne podudarnosti donora i oboljelih od leukemije

Osnivanje Zaklade potaknuto je 2006. godine nakon smrti tada 29-godišnje novinarke Ane Rukavine, koja je ganula hrvatsku javnost svojim apelom 'Želim živjeti’ kojim je zatražila pomoć u liječenju leukemije zbog nedovoljno razvijenog sustava dobrovoljnog darivanja koštane srži u Hrvatskoj i mogućnosti pronalaženja donora matičnih stanica čije presađivanje za oboljele znači život.

'U pet godina napravili smo puno i obišli cijelu Hrvatsku. Registar danas broji 33.265 dobrovoljnih darivatelja a tipizirano je 26.275 uzoraka, te smo dosad imali 13 donacija matičnih stanica - šest za bolesnike u Hrvatskoj i sedam za bolesnike izvan Hrvatske', kazala je na konferenciji za novinare voditeljica Zaklade Marija Rukavina.

Kako bi se tipiziralo preostalih 6.990 uzroka potrebno je sedam milijuna kuna, pa će građani od 1. do 14. prosinca pozivom na humanitarni telefon 060 9000 moći dati svoj osobni doprinos kako bi se taj posao uspješno završio.

Za tipizaciju Zaklada je dosad utrošila 21 milijun kuna koji je sama prikupila, dok je 18 milijuna dalo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Medicinski direktor zaklade Mirando Mrsić istaknuo je kako je hrvatski registar danas srednje veliki europski registar koji svakodnevno prima desetak zahtijeva za pretraživanje potencijalnih donora. Mogućnost pronalaženja transplantata povećava i banka krvi iz pupkovine koja također nosi ime Ane Rukavine gdje je dosad pohranjeno oko 4.000 uzroka a cilj je doći do 10.000 doza.

Mrsić naglašava kako se u narednom razdoblju zaklada želi usmjeriti i na projekte stipendiranja mladih znanstvenika u području leukemije i limfoma te financiranje istraživanja u tom području.

‘Volio bih da zaklada bude mali hrvatski Alfred Nobel i nadživi sve nas te da Anino svjetlo ostane zauvijek kao svjetlo nade, snage i ohrabrenja’, kazao je Mrsić. Zaklada je danas potpisala ugovor o suradnju s Novom TV.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi