GAMEREPORT

Zaigrali smo najbolji South Park RPG ikad

10.03.2014 u 12:15

Bionic
Reading

Saznajte što Gamereport misli o najnovijem RPG-u pod imenom South Park: The Stick of Truth

Rijetko kada možemo svjedočiti kvalitetnom korištenju licenci u video igrama. U posljednje vrijeme najveći užitak gledanja drugih medija u gejmingu je bilo tijekom novog Batman serijala kojeg je vrhunski odradio RockSteady. Znajući South Park, skoro smo sigurni kako se mnogi igrači sjećaju užasne adaptacije igre u pucačinu iz prvog lica. Toliko loše, dapače, da mi se čini kako je dotična bila toliko grozna da je njezina odurnost odzvanjala kroz sve South Park naslove do ožujka ove godine kada je konačno izašao Stick of Truth.

 

 

Obsidianova varijanta popularnog satiričkog crtanog filma napravljena je dosta ziheraški. Pod ovime mislim na upletenost igrinih autora u Stickovu produkciju. Parker i Stone su napisali priču, odglumili sve likove, te odradili kompletan dizajn igrinog svijeta. The Stick of Truth je, kao što vjerojatno znate, RPG. Ono što me kod njega fascinira najviše od svega je zapravo da vi kao igrač ovdje igrate roleplaying igru u kojoj klinci igraju roleplaying igru. Ovaj igra-unutar-igre koncept zaista je super zamišljen, te doslovce diže SOT na novu razinu. Gomilu predmeta poput kartonskih oružja ili brze hrane klinci koriste kao magičnu opremu i napitke, što gledano kroz prizmu South Parka ima savršen smisao.

 

 

 

Skoro svi poznati žitelji South Parka su ovdje, a vi ih tijekom igre možete prihvatiti za prijatelje na Facebooku. Ako to učinite, s vremenom ćete početi otključavati posebne moći. Ovo znači da ćete mahnito susretati svu silu likova iz serije. Ovo je, dijelom, vjerojatno najveća reklama TV verziji Southparka, te dijelom mokri san svakog hardkor ljubitelja franšize. Što se radnje tiče, neću ići u detalje da vam ju ne upropastim, no osnovna premisa je da se kao novi klinac u gradu pridružite zamišljenom kraljevstvu kojeg vodi Grand Wizard Cartman. To društvo nastoji se dohvatiti predmeta moći pod imenom Grančica Istine. Što to je, zapravo, je veliki LARP (iliti Live Action Roleplaying) u kojem sudjeluju više manje svi klinci u gradu. Na vama je sakupiti družinu, sukobiti se za zlim vilenjacima i domoći se otetog štapića.

 

 

 

Po gradu se krećete putem klasičnog pješačenja ili posebnim Timmy Expressom (brzim putovanjem), a scene su najčešće kolaži skrivenih predmeta i tajnih prolaza. Napominjemo, svaki element igre prati striktno propisanu South Park estetiku – što je zaista vrijedno pohvale. Borba kojih, naravno, ima za svinje hraniti, odvijaju se u potezima, te su kombinirani sa quicktime tajmingom koje smo upoznali u poznatim JRPG naslovima poput fenomenalnog Shadow Heartsa. Problem kod dotičnog je kako velik broj mehanika nije intuitivan, te vas tjera da ih učite napamet. Ovo je, zapravo, igrin najveći problem. Velik broj stvari koje radite izgleda kao da su vam nametnute – što je, iskreno, moglo biti napravljeno puno elegantnije. Istina, „fore“ koje koristite kod posebnih napada jesu smiješne, ali nakon nekog vremena jednostavno dosade. Vjerujte nam, nakon deset sati igranja, više vam se ne kalibrira prdež prije nego što ju ispalite protivnicima u lice. 

 

 

 

U svojoj osnovi, mehanike svijeta u kojemu se nalazite standardni su RPG klišeji. Na početku igre birate hoćete li biti ratnik, lopov, čarobnjak ili Židov (da, dobro ste pročitali). Svaka od klasa ima svoje pluseve i minuse, kao i specifičnu opremu. Čak su i statusni efekti prevedeni na South Park sleng. Ovo možda na prvi pogled izgleda inovativno, no činjenica je da se radi o dobro isprobanim konceptima zamaskiranima South Park brendom. Čak niti taj manjak inovacije ne umanjuje igrinu vrijednost, s obzirom da je čitava stvar strahovito dobro "zaokružena". Bez ikakvih poteškoća ćete, naime, nakon nekog vremena početi ignorirate taj, nazovimo ga, minus. O vizualnom stilu igre zaista se nema što pisati, uzmemo li u obzir da i TV serija nakon više godina emitiranja ne odmiče od kolaž-estetkije etablirane sa prvom epizodom. Treš dizajn, pojednostavljene animacije i tipičan provokativni humor kruh su i putar (ili prdec, sudeći po svemu) South Park serijala, a Stick of Truth ih koristi u potpunosti. Štoviše, usudio bi se reći kako se ovdje radi o uvjerljivo najboljoj adaptaciji South Parka u video igru ikad.

 


 

Ime: South Park: The Stick of Truth
Žanr: RPG
Developer: Obsidian
Izdavač:
Ubisoft
Platforme: PC, Xbox360, Ps3