najjači igrači

Zahuktava se globalna utrka za litijem, bez kojeg nema mobitela i električnih automobila: Tko ima najveće rezerve bijeloga zlata?

08.09.2021 u 08:30

Bionic
Reading

Litij nazivaju i bijelim zlatom jer je nužan dio snažnih baterija koje se ugrađuju u električne automobile. Taj metal srebrnobijele boje koristi se i za proizvodnju litij-ionskih baterija za mobilne telefone i prijenosna računala, a bitan je i u sektoru skladištenja energije. Očekuje se da će globalna potražnja za litijem rasti po stopi od 33,3 posto godišnje. Međutim ponuda koja bi zadovoljila rastuću potražnju na tržištu još je uvijek neizvjesna. Tko drži najveće rezerve?

Velike zemlje proizvođači često su sjedišta velikog broja litijskih kompanija. I dok mnogi od najvećih svjetskih proizvođača litija imaju i značajne rezerve tog metala, neke zemlje proizvode ga malo, ali imaju vrlo velika nalazišta. Ulagačima je svakako važno imati spoznaju o ovoj drugoj skupini zemalja jer bi s vremenom mogle postati predvodnici proizvodnje litija u svijetu, piše Investingnews.com.

U nastavku donosimo pregled rezervi litija po zemljama, s naglaskom na njih četiri koje imaju najviše tog metala na svijetu. Podaci se temelje na najnovijim informacijama američkog Geološkog zavoda.

Čile - rezerve litija: 9.200.000 MT (metričkih tona)

Čile je bio drugi najveći proizvođač litija prošle godine s 18.000 metričkih tona (MT), ali ima najveće rezerve na svijetu, i to u ogromnim razmjerima. Zemlja navodno drži većinu svjetskih rezervi litija pogodnih za ekonomsku eksploataciju. Područje Salar de Atacama, najveća slana ravnica na svijetu, dom je približno 37 posto svjetskih rezervi litija. Tvrtka Sociedad Química y Minera de Chile (SQM) ključan je proizvođač u čileanskoj Salar de Atacami i najveći proizvođač na svijetu. Godine 2018. konačno je postigla dugo očekivan dogovor s Corfoom, čileanskom razvojnom agencijom, oko prava korištenja iskopa. Albemarle je još jedan veliki proizvođač litija koji dolazi iz Čilea.

Rudnik litija Salar de Atacama Izvor: EPA / Autor: ARIEL MARINKOVIC

Australija - rezerve litija: 2.800.000 MT

Zanimljivo je to da je Australija 2020. bila najveća zemlja u svijetu koja je proizvodila litij, ali je druga po rezervama. Dom je rudnika Greenbushes, kojim upravlja Talison Lithium, podružnica u zajedničkom vlasništvu proizvođača litija Tianqi Lithiuma i Albemarle te tvrtke IGO Ltd., kompanije poznate po vlasništvu nad rudnicima nikla i zlata. Projekt je poznat kao najduže rudarsko područje koje neprekidno radi. Posljednjih godina Greenbushes je doživio više proširenja iskopa zbog sve veće potražnje za litijem.

Argentina - rezerve litija: 1.900.000 MT

Argentina je četvrti najveći proizvođač litija u svijetu, prošle godine proizvela je 6200 tona metala, a također je treća po svjetskim rezervama litija s 1.900.000 MT.

Vrijedi napomenuti da Čile, Argentina i Bolivija čine tzv. litijski trokut, u kojem se nalazi više od polovice svjetskih rezervi tog metala. Argentinska vlada nedavno se obvezala uložiti milijardu američkih dolara u svoju industriju litija u sljedeće tri godine s ciljem povećanja njegove godišnje proizvodnje.

Kina - rezerve litija: 1.500.000 MT

Kina ima rezerve litija od 1.500.000 tona, a prošle godine proizvela je 14.000 metričkih tona. To je povećanje proizvodnje od 3200 tona u odnosu na prethodnu godinu. Trenutno ova velika azijska država još uvijek uvozi većinu litija koji joj je potreban iz Australije, ali povećanje domaće proizvodnje moglo bi okončati tu potrebu.

  • +8
Proizvodnja litija u Kini Izvor: ChinaImages / ddp USA / Profimedia / Autor: N. N.

Kineska potrošnja litija velika je zbog proizvodnje elektronike i industrije električnih vozila. Također, ona proizvodi gotovo dvije trećine litij-ionskih baterija na svijetu i kontrolira većinu svjetskih pogona za preradu litija.

Prošle godine su se od najniže vrijednosti zabilježene 2019. oporavile i spot cijena litijevog karbonata i spot cijena litijevog hidroksida. Nakon što se litij ekstrahira iz naslaga često se prerađuje u litijev spoj, obično litijev karbonat ili litijev hidroksid, a zatim se koristi u litij-ionskim baterijama.

Ostali igrači

Čile, Australija, Argentina i Kina imaju najveće svjetske rezerve litija, no još neke zemlje drže značajne količine tog metala. Evo kratkog pregleda:

Sjedinjene Države - 750.000 MT

Kanada - 530.000 MT

Zimbabve - 220.000 MT

Brazil - 95.000 MT

Portugal - 60.000 MT

  • +9
Rudnik litija u Zimbabveu Izvor: EPA / Autor: AARON UFUMELI

Stručnjaci tvrde da granično područje između Španjolske i Portugala krije najveće zalihe litija u Europi. Portugalska vlada ima velike ambicije kada je riječ o njemu. Prije tri godine usvojila je Nacionalnu strategiju za litij, što obuhvaća investicije od nekoliko milijardi eura, pisao je Deutsche Welle prije koji dan. Namjeravaju tako potaknuti gradnju pogona za preradu litijske rude, čak i tvornice baterija. Politika sanja o tome da u siromašnu zemlju uvede tehnologije budućnosti koje donose profit i radna mjesta za stručnjake. Ali prije svega želi na temelju Europskog zelenog plana zaraditi dosta novca.

Ministar nadležan za ekološka pitanja João Pedro Matos Fernandes to je formulirao ovako: 'Želimo iskoristiti naše rezerve litija kako bismo sudjelovali u stvaranju dodatne vrijednosti na temelju zacrtanog smanjenja emisije ugljičnog dioksida.'

Zanimljivo je to da ratom razoreni Afganistan također ima velike zalihe litija, a koji bi ga prema nekim previđanjima mogao izvući iz bijede i pretvoriti u novu Saudijsku Arabiju ako bi se pametno upravljalo nalazištima.

Ukupne svjetske rezerve litija iznose 19.155.000 MT. Ako industrija litija nastavi rasti, morat će je slijediti globalna proizvodnja i možda će neke od ovih zemalja s visokim rezervama postati značajniji igrači na tom tržištu.