RATNI ZLOČINI

Zahtjev Srbiji da Marić služi kaznu u Hrvatskoj

03.04.2012 u 19:12

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić danas je uputio zahtjev Srbiji da se na odluženje kazne u Hrvatsku prebaci hrvatski branitelj Veljko Marić, kojem je u ožujku ove godine sud u Beogradu potvrdio 12-godišnju kaznu zatvora zbog ratnog zločina 1991., objavilo je Ministarstvo pravosuđa.

Formalna molba za premještajem Veljka Marića u Hrvatsku upućena je Srbiji sukladno Konvenciji Vijeća Europe o transferu osuđenih osoba iz 1983. godine, a na temelju prethodnog pisanog zahtjeva Marićeve supruge Marijane Lončarević Marić koju je ministar pravosuđa tim povodom danas i primio u Zagrebu.

Od Srbije je zatražena sva relevantna dokumentacija temeljem koje će nadležni županijski sud provesti postupak preuzimanja izvršenja, navodi se u priopćenju. Preuzimanje izvršenja strane kaznene presude provodi domaći sud putem tzv. postupka egzekvature, na način da vlastitom presudom osuđeniku izrekne kaznu u okviru kaznenog zakonodavstva Republike Hrvatske. Pritom domaći sud ne može razmatrati je li strani sud osuđujućom presudom pravilno utvrdio činjenično stanje. Nakon što ova presuda domaćeg suda postane pravomoćna, osuđenik može biti premješten u Republiku Hrvatsku radi nastavka izdržavanja zatvorske kazne, uz prethodnu suglasnost strane države. U konkretnom slučaju tu suglasnost daje ministrica pravde Republike Srbije, navodi Ministarstvo pravosuđa.

Miljenić je, kako se navodi u priopćenju, na bilateralnom susretu prije dva tjedna razgovarao sa srpskom ministricom pravde Snežanom Malović o predmetu Marić.

Mariću je 21. ožujka ove godine Odjel za ratne zločine Prizivnog suda u Beogradu potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ubojstvo civila Petra Slijepčevića u listopadu 1991. na području Grubišnog Polja.

Marić je 23. rujna prošle godine nepravomoćno osuđen u Beogradu na 12 godina zatvora zbog toga što je u akciji čišćenja sela Rastovca 31. listopada 1991. s više hitaca ubio Petra Slijepčevića, u nazočnosti njegove supruge Ane. Sud je zaključio da je Marić time počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Marić je u pritvoru u Beogradu od uhićenja u travnju 2010. na srbijansko-bugarskoj granici pod sumnjom da je počinio ratni zločin.