NENAPLAĆENA POTRAŽIVANJA

Zagrebu duguju 4 mlrd. kuna i nikome ništa

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 03.08.2010 14:46
  • Objavljeno 03.08.2010 u 14:22
jozo radoš

jozo radoš

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

U zadnjih deset godina, od 1999. do 2009. godine, Grad Zagreb nagomilao je više od četiri milijarde kuna nenaplaćenih potraživanja, a od toga je dvije milijarde kuna nepovratno izgubljeno. Podaci su to koje je u utorak na konferenciji za novinare iznio potpredsjednik HNS i gradski zastupnik 'narodnjaka' Jozo Radoš

Na svoje pitanje o neplaćenim potraživanjima Radoš je dobio od tijela gradske uprave, prema njegovim riječima, neprecizan i nepotpun odgovor iz kojeg je izvukao nekoliko zanimljivih brojki.

Tako se otkriva da je od 1999. do 2009. pokrenuto čak 68.355 postupaka prisilne naplate duga od ukupno 1,3 milijarde kuna, što je nešto više od 30 posto ukupnog iznosa neplaćenih potraživanja.

Od tvrtki koje duguju naknadu za poslovni prostor, više od 43 posto više nije aktivno i pitanje je hoće li se taj dug više ikad naplatiti.

Naplata potraživanja u postupcima gdje je pokrenut stečaj iznosi samo 0,65 posto odnosno, istaknuo je Radoš, u stečajnom postupku se naplati tek svako 130 potraživanje

Zanimljiv je podatak i da se svaki mjesec opominje gotovo svaki drugi obveznik, što govori da je neplaćanje masovno i da brojne opomene nisu efikasne.

Radoš od gradskih tijela nije dobio odgovor na pitanje koliki je iznos neplaćenih potraživanja u zadnjih deset godina zastario. Njegova je procjena, na osnovu službenih brojki koje je dobio, da je gradska blagajna zauvijek izgubila oko dvije milijarde kuna

'Ako su neka potraživanja otišla u zastaru, zašto gradska vlast ne donosi odluku o otpisivanju duga? Zadnja skupni otpis potraživanja bio je 1991. godine. U posljednjih pet godina bilo je pojedinačnih opisivanja i ona su iznosila 65 milijuna kuna', rekao je Radoš.

Potpredsjednik HNS se zapitao što je s preporukom Državnog ureda za reviziju za izradu operativnog plana naplate neplaćenih potraživanja svih proračunskih prihoda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi