policija na terenu

U Zagrebu se žale na mučnine i glavobolje, iz Grada otkrili odakle dolazi smrad

02.02.2024 u 12:24

Bionic
Reading

Zagrebom se širi neugodan miris, a građani su se požalili na mučnine i glavobolje

Na području Maksimira, Petrove i Horvatovca u Zagrebu širi se neugodan miris. Zbog tog su kod nekih Zagrepčana zabilježene mučnine i glavobolje, javljaju stanovnici toga dijela grada. Slučaj su prijavili i nadležnim službama, javlja Dnevnik.hr.

Policija je na terenu, prostor je osiguran i provode se mjere kako bi se utvrdile okolnosti cijeloga slučaja.

Grad Zagreb je objavio kako su upoznati sa situacijom pojave neugodnog mirisa na dijelu grada od Srebrnjaka do Kvaternikovog trga. Radi se o mirisu iz kanalizacijskog sustava, ne iz vodoopskrbnog sustava.

'Sve hitne službe kao i komunalna društva su na terenu. Intervencijom koordinira Ravnateljstvo civilne zaštite, koje je na teren pozvalo Inspekciju zaštite okoliša i Vodopravnu inspekciju. Po dostupnim informacijama, nema ispuštanja štetnih tvari u okoliš izvan samog sustava, a samo onečišćenje će biti pročišćeno na Centralnom pročistaču otpadnih voda. Korisnik usluge koji je izazvao onečišćenje bit će poznat nakon nalaza inspekcije', priopćili su.

Prema informacijama Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, nije bilo intervencija pružanja medicinske pomoći koje se mogu povezati s ovim događajem, navode.

Državni inspektorat na terenu

Državni inspektorat za N1 je poručio kako su zaprimili obavijest Županijskog centra 112 o neugodnom mirisu u javnom sustavu odvodnje u Zagrebu, Srebrnjak. 'Dežurni vodopravni inspektor Državnog inspektorata izišao je na teren te je inspekcijski postupak u tijeku', naveli su.

Oglasio se Ruđer

Oglasili su se i iz Institut Ruđer Boškovića. 'Institut Ruđer Bošković sve kemikalije zbrinjava u skladu s internim Pravilnikom o zbrinjavanju svih vrsta otpada iz tehnološkog procesa i mulja iz procesa odvoda te u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/13, 73/17, 14/19, 98/19).

Institut kemikalije ne ispušta u sustav javne odvodnje i kanalizacije, već zbrinjavanje kemikalija za potrebe Instituta provodi ovlaštena pravna osoba. Također, slijedom obveza iz gore navedenih propisa, redovito se, četiri puta godišnje, provodi analiza i ispitivanje otpadnih voda koju obavlja neovisni vanjski akreditirani laboratorij Škole narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar. Navedenim redovnim analizama nikada nije ustanovljena povećana koncentracija kemikalija, uključujući organska otapala. Odjel zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite od zračenja danas, 2. veljače 2024. godine, proveo je interni nadzor kojim nisu utvrđene okolnosti koje bi ukazivale na odstupanje od propisanih procedura zbrinjavanja ili na ispuštanje kemikalija u otpad', poručuju s Ruđera.