novi projekt

Inicijativa se protivi spalionici Rebro, KBC Zagreb objašnjava što će se spaljivati

11.01.2024 u 09:21

Bionic
Reading

Inicijativa Stop spalionici Rebro upozorila je da KBC Zagreb unatoč zakonskoj obavezi ne želi javnosti predstaviti novi projekt spalionice dok iz KBC-a odgovaraju da će postrojenje u zrak ispuštati manje krutih čestica od jedne obiteljske kuće

"Radi se o novom zahtjevu KBC Zagreb za pokretanje postupka procjene studije utjecaja na okoliš, koji su poslali Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, a njihova je retorika ostala nepromijenjena - informacije se dobivaju teško i na kapaljku", tvrdi građanska inicijativa.

Navodi pritom da im resorno ministarstvo rješenjem odbija dati pristup informacijama, uz objašnjenje da je postupak u tijeku, te da KBC Zagreb unatoč zakonskoj obavezi ni dalje nema namjeru predstaviti novi projekt javnosti i lokalnoj zajednici.

Podsjećaju da je za raniji projekt spalionice “u pokušaju” iz 2022. Ministarstvo gospodarstva u svibnju prošle godine obustavilo tadašnji postupak procjene studije utjecaja na okoliš za zahvat izgradnje objekta za gospodarenje infektivnim medicinskim otpadom.

Ta je studija, tvrdi inicijativa puštena u javnu raspravu iako ju je većina članova tadašnjeg povjerenstva ocijenila "površnom, nestručnom i nelogičnom".

"U Rješenju koje nosi datum 2. siječnja, Ministarstvo gospodarstva navodi kako trenutno ispituju sadržaj dostavljenog Zahtjeva i priložene dokumentacije", a nepoznato je, kažu u inicijativi, zbog čega, sukladno zakonu, nisu već objavili na internetskim stranicama da je zahtjev zaprimljen.

Ističu da su pokrenuli mjere pravne zaštite - od nesvjesnog postupanja KBC Zagreb i Ministarstva zdravstva pred državnim i europskim institucijama te da se priprema i veliki prosvjed u Zagrebu.

Kažu da KBC Zagreb ne odustaje od projekta unatoč "lošim mišljenjima akademske i druge javnosti" i 12.000 potpisnika peticije protiv projekta.

KBC Zagreb upozorava na špekulacije i pogrešno interpretirane informacije

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja odgovorilo je Hini da su zaprimili zahtjev KBC Zagreb te će po utvrđivanju cjelovitosti zahtjeva zainteresirana javnost imati uvid u cjelokupnu studiju.

Informacija o zahtjevu sa svim podacima bit će objavljena na poveznici na kojoj se i objavljuju informacije i dokumentacija svih postupaka procjene utjecaja na okoliš, kažu u ministarstvu.

KBC Zagreb također je odgovorio da se, nakon što studija dobije zeleno svjetlo očekuje javna rasprava na kojoj će pravo na sve prijedloge i pitanja imati sva zainteresirana javnost.

"Svjesni smo velikog interesa stanovništva koje živi u blizini lokacije budućeg objekta te je svakako dobro što žele biti informirani o svojoj lokalnoj zajednici, ali uslijed toga dolazi i do niza špekulacija te pojave informacija koje nisu točne ili su pogrešno interpretirane", kažu u KBC-u.

Podržavaju, kažu građane da se nastave informirati iz različitih izvora, ali i da kritički pristupaju informacijama koje dobivaju te da svakako uzmu u obzir i informacije koje dolaze od strane KBC-a Zagreb iza kojih stoje stručnjaci iz raznih područja i koji su relevantni za projekt.

"Izgradnjom tog modernog postrojenja učinit ćemo veliki korak prema sigurnijem i učinkovitijem načinu gospodarenja otpadom. Osim toga, naša će ustanova biti energetski učinkovitija, što će pridonijeti boljoj ekonomskoj održivosti zdravstvenog sustava", napisali su u odgovoru.

Dobro je da se otpad zbrinjava na mjestu nastanka

Poručuju da se planirani objekt radi u skladu s najbolje raspoloživim tehnikama i emisije u zrak će biti daleko ispod propisanih graničnih vrijednosti te ne mogu narušiti postojeću kvalitetu zraka, a time ne mogu utjecati ni na zdravlje pojedinaca tako da javnost nema razloga za zabrinutost.

Objašnjavaju da će se spaljivati samo materijali i pribor koji nastaje prilikom operacijskih zahvata, vađenja krvi, dijaliza, infuzije, previjanja otvorenih rana, poput vate i gazi natopljenih krvlju, maski, zaštitnih odijela i rukavica.

Taj otpad sam po sebi nije zarazan, ali s obzirom da je kontaminiran krvlju i izlučevinama, sadržava ili može sadržavati patogene mikroorganizme što ga onda čini opasnim za ljude, životinje i okoliš, objašnjava KBC, tvrdeći da se neće spaljivati nikakav otpad koji sadrži oštre predmete, poput igla.

"Postrojenje je opremljeno složenim sustavom za pročišćavanje dimnih plinova kako bi se zadovoljili strogi propisi o graničnim vrijednostima emisija, a kalkulacija je će se godišnje u zrak ispuštati manje lebdećih krutih čestica nego što ih ispusti obiteljska kuća od 120 metara četvornih".

Ističu, uz to da renomirani stručnjaci iz područja zaštite okoliša pozitivno govore o potrebi takvog projekta, te da je dobro da se taj otpad zbrinjava odmah na mjestu nastanka radi više kontrole kod privremenog skladištenja, transporta, pretovara i slično.

"I sada sve ionako u konačnici završi na spaljivanju u gradovima koji posjeduju energane. Uz značajne uštede ovako ćemo u krugu KBC-a Zagreb proizvoditi toplinsku energiju", poručuje KBC Zagreb.