TRAŽE NAKNADU ŠTETE

Zagrebački taksisti: Uber jeftiniji? Danas kada pada snijeg imaju dvostruko veće cijene

07.02.2018 u 16:26

Bionic
Reading

Članovi Udruženja Radio Taksi Zagreb podnijeli su Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu niz zahtjeva za nadoknadu štete mirnim putem, čime se to Udruženje pridružio splitskim kolegama u zakonskoj proceduri za nadoknadu štete zbog ugroženog prava za rad, a sve zbog toga što, kako tvrde, država ne provodi svoje zakone ni direktive EU

'Ovim putem potraživat ćemo naknadu štete od države zbog toga što je propustila sankcionirati nelegalnog pružatelja usluga autotaksi prijevoza, koji se, paradoksalno, niti ne želi definirati na taj način', priopćio je u srijedu Radio Taksi Zagreb.

Navode da hrvatski obrtnici koji godinama plaćaju sva davanja, djeluju u skladu sa zakonom i poštuju sva pravila, znatno gube i dovodi se u pitanje njihova egzistencija. S druge strane, kažu, često čuju da je ta nelojalna konkurencija u interesu građana zbog cijene.

'Danas u Zagrebu pada snijeg, cijena naših usluga ostaje povoljna i jednaka neovisno o vremenskim uvjetima, dok je Uberova cijena više nego dvostruko veća', poručio je Jozo Kovačević, predsjednik Udruženja Radio Taksi Zagreb.

  • +5
Taksisti u ministarstvo predali nacrt prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Udruženje Radio Taksi Zagreb, koje broji preko tisuću članova, u svome zahtjevu za mirno rješenje spora naglašavaju da je u Zagrebu znatno povećan broj turista, zbog čega je bio očekivan porast prometa, a ne njegov pad.

'U svojim zahtjevima, osim što se pozivamo na niz zakona i pravilnika, posebno naglašavamo činjenicu da Zagreb bilježi sve veći broj posjeta i noćenja. Da se nismo suočili s nelegalnom konkurencijom, porastao bi nam promet, a time bismo i zaposlili velik broj vozača. Umjesto toga, imamo svjedočanstva da ljudi koji voze za Uber jedva preživljavaju i bivaju izrabljivani, a nama je onemogućeno da regularnim putem zaposlimo osobu za koju bismo plaćali sva davanja državi i osigurali mu egzistenciju. Kako takva praksa može biti u korist Republike Hrvatske', izjavio je Jozo Kovačević, predsjednik Udruženja Radio Taksi Zagreb.

U Udruženju navode da se šteta procjenjuje na temelju uloženog u dobivanje licencije, odnosno troškova potrebnih da bi se autotaksi prijevoz obavljao sukladno zakonu te štete i izmakle koristi temeljem djelovanje nelojalne konkurencije.

'Idući korak za nas, kao i za ostale kolege taksiste diljem Hrvatske, jest podnošenje kaznenih prijava protiv odgovornih koji nisu u okviru svojih zakonskih ovlasti poduzimali radnje u smislu zaustavljanja nezakonitog rada Ubera. Stvar je vrlo jednostavna, postoje zakoni koji su se samo trebali provoditi, a odgovorni to i dalje ne čine', zaključio je Kovačević.

  • +12
Prosvjed taksista protiv Ubera ispred zagrebačke zračne luke Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX