sanacija štete

Zagrebački HSLS upozorio na probleme s grijanjem i dimnjacima u centru nakon potresa

10.04.2020 u 08:47

Bionic
Reading

Zagrebački HSLS u petak je upozorio na probleme koje građani u centru grada imaju nakon potresa zbog srušenih dimnjaka i zatražio objašnjenja Gradske plinare Zagreb i Dimnjačarske obrtničke zadruge kako bi se prekinuo začarani krug između njih i građana

Riječ je o tome da suvlasnici, nakon kontrole dimnjaka, kontaktiraju Gradsku plinaru da im uključi plin, ali Plinara to ne ne želi učiniti jer dimnjačari nisu dali atest.

Pojasnili su kako djelatnici Gradske plinare Zagreb obilaze zgrade i zatvaraju i plombiraju plinske ventile za cijelu zgradu, bez ispitivanja plinske instalacije što je, kako tvrde, suprotno članku 10. Zakona o zapaljivim tekućinama i plinovima.

Istodobno, istaknuli su, dimnjačari obilaze zgrade, pregledavaju dimnjake, proglašavaju ih neispravnima čak i kad su u stanju u kakvom su bili prije potresa i ne žele za njih dati atest, nego isključivo usmeno uvjetuju suvlasnicima dobivanje atesta o ispravnosti dimnjaka, kupnjom kondenzacijskih bojlera i oblaganjem dimnjaka.

Trošak za to je od 15.000 do 20.000 kuna, ovisno o snazi bojlera i visini dimnjaka, a pitanje je gdje i kako kupiti odgovarajući bojler u uvjetima za vrijeme krize zbog koronavirusa.

'Nema zakona niti propisa koji određuje građanima da moraju zamijeniti postojeće bojlere', ustvrdili su iz HSLS-a i dodali da je EK u travnju 2019. odgodila primjenu Uredbe koja to određuje https://www.poslovni.hr/hrvatska/iz-europske-komisije-stigla-dobra-vijest-za-tisuce-hrvatskih-kucanstava-352376.

'Dakle, dimnjačari trebaju temeljito provjeriti svaki dimnjak, ustanoviti oštećenja ako ih ima, opisati ih i potpisati izvještaj, tako da stanari točno znaju koje nepravilnosti trebaju otkloniti. Ako dimnjak nije obložen polipropilenskom cijevi, to ne podrazumijeva da je dimnjak neispravan', priopćili su iz HSLS-a.

'Kako bi se prekinuo začarani krug između dimnjačara, Gradske plinare Zagreb i suvlasnika, tražimo hitne i jasne odgovore od Dimnjačarske obrtničke zadruge i Gradske plinare na pitanje smiju li dimnjačarske tvrtke i njihovi djelatnici zahtijevati od građana da svoje bojlere zamijene kondenzacijskim i oblože dimovod polipropilenskom cijevi, kao isključivi uvjet za dobivanje atesta o ispravnosti dimnjaka', pita zagrebački HSLS u priopćenju.

Također pita na kojem zakonu ili podzakonskom aktu temelje takav zahtjev i smiju li građani koji imaju bojlere koji nisu kondenzacijski, a koji su ispravni, koristiti takve bojlere ukoliko je dimovod ispravan.