probijeni rokovi

Zagrebački GUP stigao u Ministarstvo, arhitekti i urbanisti tvrde da ga treba odbiti

04.11.2019 u 11:09

Bionic
Reading

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja zaprimilo je danas prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba i sada treba donijeti odluku o tome je li sve napravljeno u skladu sa zakonom, procedurom i pravilima struke. Arhitekti i urbanisti smatraju da Ministarstvo ima dobar razlog odbaciti GUP, što bi u konačnici značilo i obustavljanje njegova donošenja

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja zaprimilo je danas prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba i sada treba donijeti odluku o tome je li sve napravljeno u skladu sa zakonom, procedurom i pravilima struke. Ministarstvo neće ulaziti u sam sadržaj GUP-a jer to nije u njegovoj nadležnosti.

Drugim riječima, GUP bi se na dnevnom redu Skupštine Grada Zagreba mogao naći ili na sjednici krajem studenog ili u prosincu, s proračunom za 2020. godinu.

No sudeći prema riječima ministra Predraga Štromara (HNS), očekuje se da bi već do kraja tjedna oni mogli donijeti odluku o tome je li sve bilo po pravilima službe.

Ako se pak pita arhitekte i urbaniste, Štromar, odnosno njegove stručne službe imaju razloga odbiti GUP zbog nepoštivanja roka za ispravke od 90 dana.

U priopćenju koje su potpisali Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Hrvatska komora arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba, Udruga hrvatskih urbanista i zagrebački Arhitektonski fakultet navodi se da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dopisom 8. srpnja 2019. odbilo dati suglasnost na izmjene i dopune GUP-a Zagreba, a kao odgovor na zahtjev Grada Zagreba za izdavanjem suglasnosti na izmjene i dopune GUP-a od 26. lipnja.

Dodaju da Grad Zagreb može - u slučaju odbijanja izdavanja suglasnosti Ministarstva - u roku od 90 dana ispraviti konačni prijedlog i ponovno zatražiti suglasnost Ministarstva.

Rok od 90 dana za takvu ispravku, smatraju, počeo je 8. srpnja, a istekao je 7. listopada.

'Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja potvrdilo je 23. listopada da još nije dostavljen konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a po ponovnoj javnoj raspravi na odobrenje Ministarstvu te se time jasno utvrđuje kašnjenje u odnosu na zakonom propisani rok od 90 dana', smatraju arhitekti i urbanisti.

Podsjetimo, iako je na GUP pristiglo oko dvadeset tisuća primjedbi, koje je Grad obradio nevjerojatnom brzinom, one uglavnom nisu uvažene i on je ostao onakav kakvim ga je zamislila gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

A to znači da se ono što je bio najveći prijepor - tzv. zagrebački Manhattan, odnosno gradnja na prostoru Hipodroma, rušenje i gradnja na dijelu Velesajma, gradnja nacionalnog stadiona bez natječaja i odlagališta građevinskog otpada kod podsusedske cementare - i dalje nalazi u njemu u istom obliku.

Također se izmjenama predlaže da se u središtu grada smjeste podzemne garaže, i to do etaže -2. Jedna od rijetkih primjedbi koja je usvojena ta je da bazne stanice, odnosno antene telekomunikacijskih operatera, budu ipak dvanaest metara iznad građevina u krugu od sto metara, kao što je to bilo dosad. Prvotno je to bila odredba koju su mislili ukinuti.

Dobije li GUP zeleno svjetlo Ministarstva, nema sumnje da će proći u Skupštini Grada jer je Bandićev koalicijski partner HDZ još ljetos najavio podršku istom. U tom slučaju premijer Andrej Plenković može računati na Bandićeve 'žetone' prilikom izglasavanja državnog proračuna, a može se očekivati da će HDZ svoje apetite u Gradu namiriti amandmanima na gradski proračun.

Ne dobije li GUP zeleno svjetlo Ministarstva, Zakon o prostornom uređenju, tvrde urbanisti i arhitekti, predviđa da se obustavi njegovo daljnje donošenje.

A HNS, čiji ministar vodi Ministarstvo graditeljstva, svoje je već dobio kroz Plenkovićevo obećanje da će Vlada do 30. lipnja iduće godine urediti koeficijente složenosti poslova za sve radnike u javnom sektoru. Ako se taj posao ne napravi do tada, učitelji će svejedno od 1. srpnja dobiti dva posto veće koeficijente na svoje plaće.