OSTOJIĆ ODLUČAN

Zagrebačke bolnice sve moraju nabavljati zajedno!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 18.06.2012 16:24
  • Objavljeno 18.06.2012 u 15:30
Rajko Ostojić

Rajko Ostojić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixell

Ravnatelji 12 zdravstvenih i javnih ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska potpisali su danas u Ministarstvu zdravlja sporazum o provedbi zajedničke javne nabave proizvoda i usluga radi postizanja ušteda u nabavi lijekova, medicinskog materijala, goriva, prehrambenih i drugih proizvoda

Planirane uštede, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić, su oko dvije milijarde kuna, a ako se sporazumu pridruže i županijske bolnice, ušteda će biti oko tri milijarde kuna. Dodao je da će razliku što je do sada išla dobavljačima opreme, ravnatelji bolnica moći pridonijeti smanjenju listi čekanja.

"Bolnice su do sada same nabavljale potrebnu opremu, a ceh plaćao zdravstveni sustav, država i pacijenti, a da bi se to izmijenilo potpisujemo ovaj sporazum", rekao je ministar.

Pojasnio je da ovime svaka bolnica dobiva svoj djelokrug proizvoda koji će nabavljati i za ostale bolnice čime će se cijene izjednačiti i spustiti. Mjesečni limit svih bolnica iznosi 700 milijuna kuna, rekao je.

Kazao je da su vidljive razlike u nabavnim cijenama bolničke opreme i materijala između kliničkih i županijskih bolnica i pozvao je bolnice čiji su osnivači županije i gradovi da se pridruže projektu zajedničke javne nabave.

Ministar Ostojić je istaknuo da je to prva strukturna reforma ove vlade, a radi se o provođenju zajedničke javne nabave kako bi se postigla najbolja vrijednost za uložena financijska sredstva, odnosno postigle uštede u nabavci lijekova i drugih proizvoda koji se koriste u tim ustanovama.

Svaka će bolnica u idućih mjesec dana kontaktirati sve ostale ustanove o djelokrugu rada, provjeriti cijene, utvrditi količine koje su im potrebne za iduće dvije godine, a taj će posao biti u odgovornosti ravnatelja pojedine ustanove.

Nakon što dobiju suglasnost Ministarstva zdravlja, ustanove ovlaštene za javnu nabavu određene grupe proizvoda ili usluga provode u roku od pet dana otvorene postupke nabave i odmah po izvršnosti odluke o odabiru ponuda sklapaju okvirni sporazum za razdoblje od dvije godine. Sporazume s odabranim ponuditeljima zatim sklapaju bolnice te izvješćuju Ministarstvo zdravlja o ostvarenim uštedama na godišnjoj razini.

Naglasio je da je prilikom pripreme dokumentacije važno poštovati načela tržišnog natjecanja, jednakog tretmana, zabrane diskriminacije, uzajamnog priznavanja, razmjernosti i transparentnosti.

"Sporazum o ovlaštenju središnjeg tijela za javnu nabavu za provođenje postupaka zajedničke nabave i sklapanja okvirnih sporazuma" potpisalo je 12 zdravstvenih ustanova kojima je osnivač RH, među kojima je pet kliničkih bolničkih centara (KBC Zagreb, KBC Osijek, KBC Rijeka, KBC Split, KBC "Sestre milosrdnice"), dvije kliničke bolnice (KB Dubrava, KB Merkur), tri klinike (Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Klinika za ortopediju Lovran, Klinika za dječje bolesti Zagreb "Klaićeva") te HZZO i HZJZ.

Prva strukturna reforma zdravstva

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi