ZVAT ĆE SE PO GLUMICAMA

Zagrebačka vlast mijenja ustaška imena ulica u četvrti gdje živi Plenković

13.03.2024 u 17:55

Bionic
Reading

Završeno je javno savjetovanje za nacrt prijedloga odluke o preimenovanju zagrebačkih ulica nazvanih po dužnosnicima i simpatizerima NDH, a posebno je interesantan prijedlog da se na Črnomercu, gradskoj četvrti koju na početku predizborne kampanje kao svoje prebivalište apostrofira i premijer Andrej Plenković, ulice nazovu po cijenjenim glumicama

Centar za suočavanje s prošlošću Documenta i Svjetski židovski kongres podnijeli su prijedlog da se ulice koje su se dosad nazivale po Franji Nevistiću, Ivanu Oršaniću, Srećku Karamanu i Branku Klariću promjenom posvete hrvatskim dramskim umjetnicama, javlja Večernji list.

Umjesto po Nevistiću, koji je bio tajnik poslanstva NDH i urednik tjednika "Spremnost", ulica će se nazvati po Miji Oremović, slavnoj glumici koje generacije pamte kao tetu Minu u filmu 'Tko pjeva zlo ne misli' ili učiteljicu u 'Smogovcima'.

Ulica nazvana po Oršaniću, političaru koji je u NDH bio i upravni zapovjednik ustaške mladeži, a u emigraciji u Argentini osnovao Hrvatsku republikansku stranku, preimenovat će se u spomen na Boženu Begović, glumicu, književnicu i prvu spikericu Radio Zagreba koja je davne 1926. izgovorila legendarne riječi 'Halo, halo, ovdje Radio Zagreb' te nakon II. svjetskog rata bila direktorica Drame u zagrebačkom HNK, kao prva žena na toj funkciji.

  • +13
Stanovnici Črnomerca mirno prosvjedovali zbog izgradnje reciklažnog dvorišta Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

S ploče na Črnomercu trebalo bi se ukloniti i ime pjesnika Karamana, koji je za vrijeme NDH djelovao u upravnoj službi u Dalmaciji, a nakon Bleiburga boravio po izbjegličkim logorima te od 1947. u Argentini pisao za emigrantske časopise. Zamijenit će ga ime Božene Kraljeve, glumice koja je poznata po ulogama protagonistica iz djela Williama Shakespearea te, kao i Oremović, osvojila nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo.

Umjesto Klarića, koji je radio kao činovnik te surađivao u ustaškom glasilu "Hrvatski narod", na kartu Zagreba upisat će se ime dramske prvakinje HNK i doktorandice ekonomije Elize Gerner. Gerner je glumila na tri jezika, hrvatskom, mađarskom i njemačkom, a osim u kazalištu, ostvarila se i na filmu i na televiziji.

Preimenovanje ulica njihove stanovnike pak neće koštati ni centa. Prema gradskoj Odluci o naknadi troškova zbog određivanja ili mijenjanja imena naselja, ulica ili trga, koja je u rujnu usvojena na Skupštini, izdaci za izradu dokumenata, kao i za postavljanje pločice s kućnim brojem, pokrivaju se iz proračuna.