uništavanje grada

Zagrebačka oporba pozvala Bandića da iz procedure povuče GUP

02.12.2019 u 16:15

Bionic
Reading

Četiri oporbena kluba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u ponedjeljak su na konferenciji za novinare pozvali Gradsku upravu da iz skupštinske procedure povuče izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a i napravi novi GUP koji će se temeljiti na podlogama i svim saznanjima urbanizma

"Ovaj GUP je dokaz potpunog poraza javnog interesa od privatnog. Ne da ne sagledava potrebe građana, nego nema niti jedne suvisle analize zbog čega su se promjene koje se događaju dogodile", rekao je predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić. Upozorava kako će ukidanje detaljnih prostornih planova na području Grada dovesti "doslovce do stihije u izgradnji". Tvrdi i kako će ta stihija danas uzrokovati problem, koštati građane Zagreba, a dugoročno će uništiti mogućnost razvoja Zagreba. Građani Zagreba, poručio je, zaslužuju kvalitetan GUP koji će sadržavati sve znanstvene, stručne i ljudske potrebe koje se javljaju u razvoju i životu građana Zagreba.

"Zato pozivam Gradsku upravu da povuče ovaj GUP i da napravi novi koji će biti temeljen na podlogama i na svim saznanjima do kojih je urbanizam došao u zadnjih 30-ak godina", poručio je Brumnić.

 Izmjene GUP-a kritizira i predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš. 

GUP rađen za želje i pozdrave 

"Ovaj GUP je kad gledate ciljeve, sam kontradiktoran sebi. Rađen je doslovce za 'želje i pozdrave'", ocijenila je Mrak-Taritaš. Najavila je i "da će zaista ići do kraja jer je došlo vrijeme da u Zagrebu treba reći 'dosta' svim makinacijama koje imamo prilike vidjeti". "Imamo zdrave oči, imamo zdravu pamet, znamo što GUP treba biti i na tome ćemo inzistirati", poručila je.

Četiri oporbena kluba nezadovoljna su što se GUP predlaže po hitnom postupku na skupštinski dnevni red sjednice na kojem su i rebalans proračuna za 2019. i proračun Zagreba za 2020. To što taj važan dokument nije na posebnoj sjednici Skupštine je omalovažavanje GUP-a, svih građana koji su dali primjedbe, rekla je Mrak-Taritaš.

 Ustvrdila je kako je Ministarstvo graditeljstva napravilo "nekoliko presedana", koji će vrijediti za cijelu Hrvatsku. "Mi ćemo to elaborirati kroz raspravu na sjednici Gradske skupštine, a iza toga postoji mogućnost da se ide sa zahtjevom za zaštitu zakonitosti, odnosno da se odluka koja se zove GUP obustavi od primjene i da se iza toga naloži što i kako treba napraviti", najavila je. 

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević ocijenio je kako je procedura izmjena GUP-a bila farsa, posebice zbog ponovljene javne rasprave usred ljeta, da se sve pretvara "u jedan veliki cirkus".

 GUP, kazao je, ne ide u redovnu proceduru jer se gradonačelniku Milanu Bandiću žuri "jer je nešto obećao u Memorandumu koji je potpisao u Dubaiju".

"Mi ćemo se tome oduprijeti i nećemo dozvoliti da se na ovakav način radi budale i od građana i od nas zastupnika u Skupštini i sve što nam je na raspolaganju iskoristit ćemo da takav postupak spriječimo", najavio je Tomašević.

Predsjednik Kluba HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija Vladimir Andrić poručio je da građani Zagreba zaslužuju GUP koji će zaštiti njihove interese. Najvažnijim je ocijenio da GUP bude razvojan, da se temelji na novoj prometnoj studiji i da zaštiti zelene i šumske površine te da ne izbacuje staze za bicikliste. Poručio je i da GUP ne smije pogodovati bankama, investitorima nego mora zaštititi interese građana Zagreba.