PRIPREME ZA LOKALNE IZBORE

Zagrebačka Hvidra kroji listu nepoželjnih političara

22.01.2009 u 11:37

Bionic
Reading

Braniteljske udruge i odmetnuti ogranci Hvidre najavili su da razmišljaju o kandidiranju na predstojećim lokalnim izborima, jer nisu zadovoljni aktualnom stranačkom scenom i postignućima Vlade. Čelniku zagrebačke Hvidre Ivanu Pandži na um je pala neobična (nedemokratska) ideja: kazao je da će objaviti listu stranaka i osoba za koje ne treba glasovati

Političkom organiziranju protivi se čelništvo Hvidre, inače blisko HDZ-u, kojemu bi braniteljske liste uzele dobar dio glasova. Naime, Josip Đakić je predsjednik te udruge te ujedno saborski zastupnik HDZ-a.

Usprkos protivljenju s vrha, pojedinci u Hvidri, napose zagrebačkoj, žele aktivno sudjelovati u izborima. Budući da bi Đakiću stranački šefovi mogli prigovoriti da nije u stanju kontrolirati braniteljsku populaciju, čelništvo Hvidre, doznaje Slobodna, odlučilo je suspendirati pojedine ogranke udruge u više gradova.

'Stanje u državi nije dobro, nešto hitno treba mijenjati. Ne želimo više samo poklanjati povjerenje strankama, hoćemo i sami zastupati svoje interese. Zagrebačka Hvidra će javno izići s popisom stranaka i osoba za čije ideje i stranke ne treba glasovati. Popis se izrađuje i objavit ćemo ga prije izbora. Mogu samo reći da razmišljamo o načinu kako se uključiti u lokalne izbore', kazao je za Slobodnu Ivan Pandža, predsjednik zagrebačke Hvidre.

Pandža je otvoreno pozvao branitelje u cijeloj zemlji da se kandidiraju na izborima i izrazio neslaganje s čelništvom Hvidre. Izlazak na izbore već su najavili pukovnik Jozo Radanović iz Splita kao nositelj Nezavisne braniteljske liste i Petar Janjić Tromblon iz Vukovara.

'Usprkos zajedničkim interesima, braniteljska populacija nije socijalno ni politički homogena društvena skupina. Izdavanje popisa nepoželjnih osoba i stranaka za koje građani ne bi trebali glasovati svakako nije demokratski čin, a štetit će najviše onome tko na taj način proziva neistomišljenike', ocijenio je za Slobodnu ugledni politolog s Dubrovačkog sveučilišta dr. Pero Maldini