plastika i biootpad

Zagreb za 50 milijuna kuna ponovno nabavlja vrećice za otpad, a ima i nekih novosti

09.02.2021 u 12:26

Bionic
Reading

Pedeset milijuna kuna bez PDV-a. Toliko Grad Zagreb, odnosno Zagrebački holding, planira potrošiti za nabavu vrećica za biootpad i plastiku te njihovo pakiranje. Riječ je o dvogodišnjem okvirnom sporazumu koji se planira sklopiti s tri poslovna subjekta, a ako ih ne bude toliko, onda će se to napraviti i s manje njih. Tko će se sve javiti na natječaj, trebalo bi biti poznato 10. ožujka, kada će se otvoriti pristigle ponude

Sličnu nabavu, a tada se planiralo potrošiti 49,7 milijuna kuna, Zagreb je raspisao prije gotovo tri godine i posao je za 30,9 milijuna kuna bez PDV-a dobila tvrtka Weltplast.

Novost u odnosu na gore spomenutu nabavu, koja je tada uključivala 1,6 milijuna paketa od po 13 vrećica zapremine 60 litara za plastiku u svakom, 1,3 milijuna paketa od po 26 vrećica za biootpad zapremine 30 litara u svakom i 1,2 milijuna LPDE paketa u koji su se pakirale vrećice, je u smanjenju veličine vrećica za biootpad, ali i nabavci 120-litarskih vreća za plastičnu ambalažu.

Prema podacima iz javne nabave, sada se traži: 1,5 milijuna rola od po 26 komada zapremine 60 litara za plastičnu ambalažu te tristo tisuća rola od 13 komada u paketu od 120 litara. Uz to, nabava predviđa 1,65 milijuna blokova vrećica za biootpad od minimalno 10 litara s 52 komada u paketu. Također, za pakiranje je predviđeno 560 tisuća LDPE vrećica u koje će se sve pakirati.

Zašto se odlučilo nabaviti i vreće od 120 litara za plastiku te kome su one namijenjene i zbog čega se išlo na očito manju zapreminu ekovrećica, upitali smo u Holdingu i Gradu, ali do zaključenja teksta odgovor nismo dobili.

Na spomenute iznose trebat će dodati dostavu vrećica, koja nije dio nabave, ali valja podsjetiti da je, kada je podjela krenula 2019., to radila Hrvatska pošta za nešto manje od 20 milijuna kuna.

Tada se također ispostavilo da su vrećice bile manje zapremine nego što su bile deklarirane, a građani su imali prigovore da se one za biootpad prebrzo raspadaju. Iz savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, koje je provedeno prije raspisivanja jučerašnje nabave, vidljivo je da je uvrštena primjedba jednog od njih da se širina vrećice, odnosno njen puni volumen, mjeri faldama koje su sastavni iskoristivi dio iste.

Iako je bio i prijedlog da vrećice za plastiku budu s perforacijom po dužini (visini) vrećice, jer se takav tip pokazao učinkovit u skandinavskim zemljama, taj prijedlog je odbijen.

Naime jedan od zainteresiranih subjekata tvrdio je da vrećice napunjene plastičnim otpadom prije odvoza građani većinom ostavljaju na ulici pa se one u kišnim danima napune vodom, što stvara dodatnu kilažu, čime se cijena sakupljanja i oporabe ove vrste otpada povećava za 20 do 30 posto, a kod vrećica s perforacijama voda curi kroz njih i ne zadržava se u vrećici. Uz to, naveo je da prilikom prešanja plastičnog otpada u pres kontejnerima kroz perforacije (rupice) izlazi višak zraka.

Međutim prijedlog je odbijen uz obrazloženje da vrećice moraju spriječiti izlijevanje tekućine u kontejnere i širenje neugodnih mirisa.

Jedan od prijedloga bio je i da smeđe vrećice za biootpad budu zelene boje jer je tako u većini zemalja EU-a, ali i on je odbijen uz obrazloženje da su zagrebački spremnici za biootpad smeđe boje, a za miješani zelene, i da bi takva promjena mogla zbuniti korisnike.