POVIJESNI ZAPIS

Zagreb postao prvi grad snimljen iz balona s ruba svemira!

28.04.2014 u 14:25

  • +6

Lansiranje balona u stratosferu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Team Stellar

Bionic
Reading

Hrvatski srednjoškolci prošli su tjedan ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu u stratosferu lansirali balone sa svojim vlastitim znanstvenim eksperimentima

U sklopu natječaja Balon Stellar Stratosfera lansirana su dva balona, od kojih je jedan poletio do visine 33,5 kilometara, a drugi do visine od gotovo 31 kilometar. Tijekom uspona prema rubu svemira kamera je snimala Zagreb i okolicu kako se postupno smanjuju i iščezavaju. Na zapisu se također na trenutke vide i Sunce i Mjesec iz perspektive stratosfere. Fascinantan videozapis objavljen je na YouTube stranici Teama Stellar.

Puštanje balona održavalo se od 21. do 25. travnja. Najbolji projekti bit će proglašeni 25. svibnja 2014., a svečana dodjela nagrada sredinom lipnja.

Lansiranje je odrađeno uz tehničku pomoć Roberta i Jasona Branda, svjetskih rekordera u lansiranju i pronalaženju balona.

Projekt koji je realizirala hrvatska ekipa članova Teama Stellar, prvi je u svijetu ostvario povezivanje balona s bazom na Zemlji i prijenos snimke u HD rezoluciji, u stvarnom vremenu koristeći WLAN tehnologiju. Balon se uzdigao na 30.862 metra, eksplodirao i konačno pao na zemlju. Svi dijelovi eksperimenta su pronađeni.

'U ime Teama Stellar izražavam zadovoljstvo uspjehom cjelokupnog eksperimenta i organizacije; prije svega pripremama koje su prethodile samom lansiranju – organizaciji, komunikacije sa srednjim školama te napokon ovom segmentu WLAN prijenosa streaminga uživo, rekao je za tportal član tima, inženjer aeronautike Vilko Klein.

'Prema dostupnim informacijama, to je prvi takav eksperiment u svijetu u kojem se za prijenos live streaminga koristio WLAN. U bliskoj budućnosti planiramo ga doraditi i postići prijenos s još većih udaljenosti i visina', dodao je.

Nakon obrade učeničkih radova, tri najbolja bit će nagrađena. Prva nagrada iznosi 30.000 kn, druga 20.000 kn, a treća 10.000 kn. Nagrade će biti uručene 14. lipnja u Zagrebu.

Team Stellar međunarodna je udruga stručnjaka kojoj je cilj promoviranje istraživanja svemira. Jedan je od 18 timova koji sudjeluju u natjecanju Google Lunar XPrize u sklopu kojega planiraju konstruirati robotiziranu letjelicu koja će sletjeti na Mjesec i provozati se njegovom površinom.