nenormalna situacija

Tomašević najavio povećanje paušalnog poreza za iznajmljivače stanova turistima

22.08.2023 u 11:39

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević odgovorio je u utorak na kritike o nepokošenim zelenim površinama, istaknuvši da "trava raste kao luda" zbog gotovo tropske klime ovoga ljeta, a pošto se ekstremni uvjeti očekuju i ubuduće, najavio je dodatna zapošljavanja u Zrinjevcu

“Trava raste kao luda jer smo od svibnja imali praktički tropsku klimu - ogromne količne padalina i visoke temperature, u kombinaciji to je dovelo do rasta trave kakvog nije bilo nijednog ljeta”, rekao je Tomašević.

Time se na prvoj redovitoj konferenciji nakon ljetne stanke osvrnuo na kritike o nepokošenoj travi, ali i velikom broju komaraca u Zagrebu. Istaknuo je i da se zbog ekstremnih vremenskih uvjeta ide u zapošljavanje dodatnih 100 radnika Zrinjevca.

Podsjetio je i da je Zagreb u svibnju pogodilo najjače olujno nevrijeme od kada postoje mjerenje. Aktivnosti raščišćavanja ulica, koje još uvijek traju i za koje su, uz Zrinjevac angažirane i privatne tvrtke, izbacili su iz ritma košnju koju provodi Zrinjevac.

“Situacija će se stabilizirati u rujnu”, istaknuo je Tomašević, rekavši da se to odnosi i na košnju, ali i na uklanjanje krošnji i otpalih stabala sa zelenih površina.

Posljedice nevremena u potpunosti su sanirane u 7 od 17 gradskih četvrti, a njihovo uklanjanje ide prema najavi, istaknuo je Tomašević.

“Privatne su firme angažirane, sada one raščišćavaju granje i dovršit će to u preostalim gradskim četvrtima”, poručio je.

Tomašević: Lovrićeva izjava jedna od najsramotnijih koje sam čuo

Odgovarajući na pitanja novinara, Tomašević se osvrnuo i na izjavu gradskog zastupnika Ivice Lovrića (Klub Nezavisnih) o tome kako se novom odlukom o najmu gradskih stanova provodi “etničko čišćenje” u Zagrebu.

“To je jedna od najsramotnijih izjava bilo kojeg oporbenog zastupnika koju sam ikad čuo”, istaknuo je.

  • +15
Tomašević na Peščenici Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Poručio je da se novom odlukom, koja je bila na javnom savjetovanju do 20. kolovoza, konačno rješava situacija sa šest tisuća stanova u vlasništvu grada.

'Imamo situaciju u kojoj netko živi u stanu od 70 kvadrata na dobroj lokaciji, a ima plaću od dvije tisuće eura i plaća najam od sto eura 'Red uvodimo da bi oni socijalno ugroženi, kao i oni koji nemaju dvije tisuće eura mogli riješiti svoje stambeno pitanje', rekao je Tomašević.

Rekao je i da je Grad Zagreb sklopio ugovor za kupnju 11 rabljenih tramvaja, kojima će se premostiti vrijeme do dostave ranije kupljenih 20 novih tramvaja.

Tramvaji se nabavljaju od austrijskog grada Augsburga za nešto više od dva milijuna eura.

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

“To su niskopodni tramvaji, kompatibilni s infrastrukturom ZET-a, prosječne starosti između 15 i 20 godina, rekao je Tomašević.

Gradonačelnik je sa zamjenicima u utorak obišao obnovljenu Školsku sportsku dvoranu Peščenica. Obnova, vrijedna gotovo dva milijuna eura bez opreme, dijelom je financirana i iz EU bespovratnih sredstava (gotovo 665.000 eura).

“Nije bilo znantnijih ulaganja u ovu dvoranu gotovo 40 godina”, rekao je Tomašević istaknuvši da će u funkciji biti početkom listopada. Osim što je energetski obnovljena, na dvorani je postavljena i solarna elektrana.

Najavio je promjenu paušala za turistički najam stanova.

'Ne može biti normalna situacija da se plaća deset puta manje poreza ako iznajmljujete turistima nego ako iznajmljujete stanovnicima Zagreba', kazao je Tomašević. Na dodatno pitanje koliko će iznositi povećanje paušala kazao je da će javnost o tome biti izviještena na vrijeme.