OSTOJIĆEV GRADONAČELNIČKI PLAN

'Zagreb je svjetski rekorder u promašenim investicijama!'

03.03.2013 u 13:57

Bionic
Reading

Kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a za gradonačelnika Zagreba, Rajko Ostojić, u nedjelju je u Hrvatskom novinarskom domu predstavio svoju 'platforme za razvoj Zagreba' i tako ušao u pretkampanju lokalnih izbora. Podsjetio je na neispunjena obećanja Milana Bandića i sam obećao smanjenje prireza, bolji javni promet i urbanistički razvoj

Aktualni ministar zdravstva Rajko Ostojić predstavio je plan za upravljanje glavnim gradom Hrvatske, ako na lokalnim izborima u svibnju dobije povjerenje građana. Njegov plan opisan je u knjižici pod nazivom 'Platforma za razvoj' u kojoj su načelno navedeni najveći problemi i vizija njihovih rješenja.

Tri najzvučnija cilja koja je Ostojić istaknuo u svom planu za razvoj grada su smanjenje prireza, urbanističko planiranje i kvalitetnija prometna infrastruktura. 'Prirez ćemo smanjiti jer je najveći u Hrvatskoj, a Zagreb ne dobiva i najbolju i najkvalitetniju uslugu u Hrvatskoj. To je civilizacijsko pitanje i pitanje fair-playa', rekao je Ostojić.

Ostojić smatra da je Zagreb često primjer loših urbanističkih rješenja te upitne kvalitete izgradnje objekata. 'Vrlo često se mijenjaju urbanistički planovi s ciljem različitih pogodovanja.'

Tvrdi da će inzistirati na modernoj gradskoj željeznici koja će, rekao je, spajati, a ne razdvajati grad. Obećao je nove biciklističke staze, punjače za hibridna vozila i sve što je potrebno za 'čist i zelen' grad.

'Uvest ću model nove društvene odgovornosti i promijeniti svijest kako bi nestali feudi među nama. Gradski novac nije novac gradonačelnika nego građana!' naglasio je Ostojić.

Ako bude izabran za gradonačelnika, jedno od prvih zadaća bit će restrukturiranje Holdinga. Upitan hoće li tada postaviti nove ljude u Holding, s obzirom na to da i danas njime upravljaju ljudi iz njegove stranke, iz SDP-a, Ostojić je rekao da je svjestan stanja, da je Holding u stanju prevelike zaduženosti i da je ljude u Holdingu strah i sram: 'Pristojne ljude je sram, a sve one koji su izravno ili neizravno povezani s Holdingom je strah. Taj sram i strah se može osjetiti. Onaj koji je doveo Holding u takvo stanje, koji ga je zadužio, koristio kao svoju internu banku i koji danas ne isplaćuje što mora platiti, pere ruke od toga. Svjestan sam stanja i zato idemo na izbore i Holding ćemo restrukturirati u tri ključne djelatnosti - prometnoj, komunalnoj i tržišnoj u kojima radi više od 12 tisuća ljudi. Oni zaslužuju da ih restrukturiramo, a o kadrovima ćemo nakon izbora.'

Podsjetio je na neispunjena obećanja aktualnog gradonačelnika Milana Bandića koje je iznio u kampanju 2009. Ostojić je podsjetio kako je Bandić obećao novu Remizu, nove mostove na Jarunu i Bundeku, žičaru do Sljemena, završetak izgradnje Dinamovog stadiona, izgradnju sveučilišne bolnice... No Ostojić je izgleda namjerno zaboravio da je tada Bandić bio kandidat njegovog SDP-a.

'Dosta je sitnih obećanja, došlo je vrijeme za promjene! Borit ćemo se za zelen i čist grad, gospodarski konkurentan i decentraliziran', rekao je Ostojić i dodao da ništa neće raditi stihijski, nego unaprijed precizno isplanirano.

'Neću dopustiti da se narušava ljepota našeg grada, Zagreb će napokon postati grad svih građana, a ne gradonačelnikov grad. Zagreb je prelijep grad, ali i grad neostvarenih potencijala. Njime se nepromišljeno upravlja, to je grad kaotičnog prostornog planiranja koje se svelo na šatore na Jelačić placu. Nisu šatori samo estetski problem, nego i problem nelojalne konkurencije za one koji na trgu uredno plaćaju poslovne prostore. Zagreb je svjetski prvak u promašenim investicijama kao što je najskuplja rasvjeta na Domovinskom mostu koja ne radi, najskupljih javnih WC-a...', upozorio je Ostojić i obećao odgovorno upravljanje gradom na zakonit i transparentan način.

Ostojić će za potrebe kampanje uzeti godišnji odmor na ministarskoj poziciji te će, dok se bori za fotelju glavnog čovjeka grada, njegov posao raditi njegov zamjenik i pomoćnici. Na predstavljanju Platforme za razvoj podržali su ga stranački kolege Mirela Holy, ministar Mirando Mrsić i Davor Bernardić koji se nedavno nadao da će biti na Ostojićevu mjestu, kandidat za gradonačelnika Zagreba.