sjednica

Zagreb: Gradska skupština prihvatila odluke o dodjeli stipendija

29.10.2021 u 06:28

Bionic
Reading

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su prihvatili odluke o dodjeli stipendija Grada Zagreba učenicima i studentima s invaliditetom, romske manjine, deficitarna zanimanja, za izvrsnost te na temelju socio-ekonomskog statusa. Riječ je o prijedlozima zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji su na dnevni red 5. sjednice Gradske skupštine stavljeni po hitnom postupku

Mjesečna stipendija iznosi 2700 kuna neto za učenike i 3800 kuna neto za studente. Novčana sredstva za stipendije osiguravaju se u proračunu Grada Zagreba.

Prihvaćenim se odlukama utvrđuju uvjeti, postupak i kriteriji za dodjelu stipendije Grada Zagreba učenicima s invaliditetom srednjih škola, studentima s invaliditetom sveučilišnih preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija, kratkih stručnih studija, preddiplomskih stručnih studija i specijalističkih diplomskih stručnih studija te prava i obveze korisnika stipendije.

Također, učenicima srednjih škola, studentima sveučilišnih preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija, kratkih stručnih studija, preddiplomskih stručnih studija i specijalističkih diplomskih stručnih studija pripadnicima romske nacionalne manjine te za deficitarna zanimanja.

Utvrđuju se i uvjeti, postupak i kriteriji za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost učenicima srednjih škola, studentima sveučilišnih preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija.

Gradonačelnik raspisuje i objavljuje natječaj svake godine najkasnije do kraja studenog, a natječaj se objavljuje na web stranici Grada Zagreba.

  • +3
Skupština Grada Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Stipendijski programi Grada Zagreba u protekloj školskoj godini obuhvatili su 921 učenika i studenata, a za stipendije je na godinu izdvojeno ukupno približno 38 milijuna kuna. Od 921 dodijeljenih stipendija, 478 stipendija je bilo dodijeljeno u programu stipendija za izvrsnost. Temeljni cilj izmjena programa stipendiranja Grada Zagreba je jačanje socijalne dimenzije stipendiranja, odnosno udjela stipendija koje se dodjeljuju ranjivim skupinama i deficitarnim zanimanjima u odnosu na stipendije za izvrsnost. Osim toga, cilj je i povećati broj novih stipendista, kao i ukupni broj korisnika stipendija. Nadalje, posebna je pažnja usmjerena motiviranju učenika i budućih studenata za odabir deficitarnih zanimanja, stoji u obrazloženju.

Gradski zastupnici prihvatili su i da se izvan snage stavi Odluka o Stipendiji Grada Zagreba za učenike koji se obrazuju za medicinske sestre/tehničare opće njege. Istaknuto je da nema potrebe za održavanjem na snazi te odluke jer se uvjeti, postupak i kriteriji za dodjelu te Stipendije propisani Odlukom o Stipendiji Grada Zagreba za učenike i studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja pa će se sada moći primijeniti i na medicinske sestre/tehničare opće njege.

Na sjednici Gradske skupštine večeras je, između ostalog prihvaćeno i da se za ravnateljicu Centra mladih "Ribnjak" imenuje Pavlica Bajsić, magistra dramaturgije, sa 15. studenoga, na četiri godine.

Također, prihvaćeno je da se neimenovani park koji je smješten u Klari, između Avenije Dubrovnik i Ulice Siget, imenuje po najstarijoj europskoj organizaciji i dobiva ime Park Vijeća Europe.

Peta sjednica zagrebačke Gradske skupštine koja je počela jutros u 9 sati s dnevnim redom od 54 točke, završila je s radom navečer u 23,50 sata.