vrtići, škole, muzeji

Zagreb diže novi kredit. Sličan je onom otprije deset mjeseci, ali s većom kamatnom stopom

05.07.2023 u 14:05

Bionic
Reading

Grad Zagreb planira se kreditno zadužiti za 49,62 milijuna eura kod kluba banaka Erste, PBZ, ZABA i OTP, po ugovorenoj fiksnoj godišnjoj kamatnoj stopi od 4,50 posto te uz otplatu u deset polugodišnjih rata po isteku grace perioda od dvije godine, a koji počinje teći od povlačenja zadnje tranše kredita

Odluku o novom kreditnom zaduženju donijet će Gradska skupština na sjednici 13. srpnja, a sredstva su namijenjena, kako je navedeno u obrazloženju, za gradnju objekata na području prometa i komunalnog gospodarstva, zatim za izgradnju objekata za društvene djelatnosti i obnovu objekata oštećenih potresom, kao i za kapitalni projekt novog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja te rekonstrukciju objekta napuštene zgrade Zemaljske uzorite pivnice.

Ako vam se čini da ste ovo već negdje pročitali, ne varate se, jer sličan kredit Grad Zagreb podignuo je početkom listopada 2022. godine. Iznos je tada bio 40 milijuna eura, čija je otplata također predviđena u deset polugodišnjih rata po isteku grace perioda od dvije godine, a koji počinje teći od povlačenja zadnje tranše kredita. Osim iznosa koji je sada veći, veća je i kamata po kojoj se Grad zadužuje. Prije deset mjeseci iznosila je 3,20 posto, a sada - 4,50 posto.

  • +4
Gradonačelnik Tomašević i zamjenici održali redovnu konferenciju za medije Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Najveći dio novca (cca 35 milijuna eura) planiran je za kapitalna ulaganja u objekte za društvene djelatnosti i obnovu objekata oštećenih potresom. Od spomenutog iznosa najviše otpada na vrtiće, u iznosu od 10,93 milijuna eura, i škole - 10,30 milijuna eura. Za gradnju nerazvrstanih cesta predviđeno je 7,46 milijuna eura. Novi Hrvatski prirodoslovni muzej trebao bi dobiti 4,1 milijun eura, a za rekonstrukciju objekta napuštene Zemaljske uzorite pivnice namijenjena su 3,33 milijuna eura. Prije deset mjeseci za muzej je bilo predviđeno cca 3,11 milijuna, a za pivnicu 3,46 milijuna eura. Kada se podmire svi troškovi i iznos kamate, Grad će na kraju platiti gotovo 9,9 milijuna eura.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjić