nova sjednica - novi kredit

Zagreb diže kredit od 40 milijuna eura. Evo za što je namijenjen

04.10.2022 u 08:58

Bionic
Reading

Nova sjednica – novi kredit. Nakon što su prošlog mjeseca zastupnici u Skupštini Grada Zagreba dignuli ruke za kredit u visini od 240 milijuna eura za Zagrebački holding sada na sjednicu gradskog parlamenta, zakazanu za 13. listopada, stiže zaduženje od 40 milijuna eura (300 milijuna kuna) za Grad

Kako se navodi u obrazloženju, riječ je o kreditu koji je planiran u planu financiranja proračuna za 2022. godinu, a sredstva su namijenjena za gradnju objekata na području prometa i komunalnog gospodarstva, zatim za izgradnju objekata za društvene djelatnosti i obnovu objekata oštećenih potresom te kapitalni projekt Novi hrvatski prirodoslovni muzej i rekonstrukciju objekta Napuštene zemaljske uzorite pivnice.

Najveći dio novca (112,5 milijuna kuna) namijenjen je obnovi školskih objekata, slijede oni zdravstveni (62,9 milijuna kuna), rekonstrukcija spomenute pivnice (26,1 milijun kuna) te predškolske ustanove (25,9 milijuna kuna).

Kredit se podiže kod kluba banaka (Erste, OTP, Zaba) s fiksnom kamatnom stopom od 3,20 posto uz otplatu u deset jednakih polugodišnjih rata po isteku grace perioda od dvije godine, a on počinje teći od povlačenja zadnje tranše kredita.

Prema podacima iz otplatnog plana, Grad će na ime kamata i svih ostalih bankarskih naknada za kredit od 40 milijuna eura na koncu platiti 5,89 milijuna eura.

  • +2
Tomislav Tomašević Izvor: Cropix / Autor: Biljana Blivajs