promjena plana

Tomašević u problemu s otpadom, morat će odustati od projekata?

04.07.2023 u 07:45

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ima novi problem vezano uz otpad. Naime, mora napraviti kompletan zaokret u planu za zbrinjavanje otpada, a morat će odustati i od već pokrenutih projekata - kompostane u Novskoj, sortirnice na Žitnjaku te centra za obradu miješanog otpada u Resniku, javlja HRT

Razlog je izmjena financiranja takvih projekata od Europske unije koja je, tvrdi Tomašević, promijenila pravila. Ako kompostiranje, sortiranje i obrada otpada nisu na istoj lokaciji nema europskog novca.

Sve što se posljednje dvije godine radilo bilo je uzalud jer je Europska unija promijenila pravila.

'Da bi mogla najveće postrojenje za obradu miješanog komunalnog otpada financirat, inzistira da u sklopu tog postrojenja budu i sortiranje i kompostiranje', rekao je zagrebački gradonačelnik, javlja HRT.

Kako bi se dobio europski novac, novi je plan kompostiranje, sortiranje i obradu otpada smjestiti na istu lokaciju - Tomašević je odabrao Resnik.

'On je potpuno zaokrenuo svoj najavljeni smjer iz predizborne kampanje. Opravdano sumnjamo da su to obmane i laži koje gradonačelnik plasira u javnost, zbog toga jer pripremljeni projekt za sortirnicu, tu preko puta nas, nije niti aplicirao iz fondova EU-a', kaže Branka Genzić Horvat, predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resniku.

Ističe i da Resnik neće biti rješenje nego problem, te da su spremni i na prosvjede.

Tomašević kaže da je za izmjenu takve odluke saznao tek prije mjesec dana, a na natječaje se nije javljao jer nije bio zadovoljan obvezujućom upravljačkom strukturom.

  • +3
Tomislav Tomašević Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

'Ono što je bio uvjet natječaja jest da nakon što bi grad Zagreb većinski financirao iz proračuna sortirnicu morao bi ju na natječaju dati poduzeću, a moguće i privatnom poduzeću da njome upravlja. To je nešto što apsolutno smatram da nije dobro niti da je u interesu Grada', istaknuo je Tomašević.

HRT međutim piše, pozivajući se na priopćenje Ministarstva, kako su korisnici projekta bili obaviješteni o promjeni pravila još u srpnju 2021. godine, na sastanku s Ministarstvom i JASPERS-om. Dodaje se da je ta informacija kasnije komunicirana na sastancima s korisnikom, Zagrebačkim centrom za gospodarenje otpadom d.o.o., ali i s dužnosnicima iz Grada Zagreba.