UNOSAN BIZNIS

Zagreb će za blagdane biti nelegalno okićen

01.11.2012 u 12:05

Bionic
Reading

Božićno i novogodišnje uređenje Grada Zagreba, koje kreće u petak, gradske vlasti planiraju potrošiti 5.537.099,50 kuna od čega će najveći dio kolača (4.734.724,50 kuna) pripasti tvrtki Elicom koja je zadužena prigodno ukrašavanje svih lokacija, a posao nabave božićnih drvaca, vrijedan 802.375 kuna pripao je Zrinjevcu

'Za usporedbu s prošlogodišnjim kićenjem kada je ugovoreno ukupno 5.516.013,23 kuna od kojeg iznosa je utrošeno 5.509.039,13 kuna. Ukupni ugovoreni iznos bez PDV-a ove godine je manji od prošlogodišnjeg, a s PDV-om veći.

Božićno drvce 40.000 kuna

Ukupno će na svim lokacijama u Gradu Zagrebu biti postavljeno 31 božićno drvce. Cijenabožićnih drvaca kreće se u rasponu od 15.000 do 40.000 kuna,ovisno o visini drvaca. Cijena bora koji će biti postavljen na Trg banaJosipa Jelačića je 40.000 kuna.

Razlog tome je povećanje PDV-a u ožujku 2012. godine', stoji u odgovoru Davora Jelavića, pročelnika gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Elicomu, vlasnika Ivana Mučnjaka, posljednjih godina dosta se pisalo u svjetlu toga da je njegov sin oženjen kćerkom poduzetnika Željka Šelendića, koji je pak dobar prijatelj s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Ono što je u cijeloj priči zanimljivo je da je Gradska skupština na prošlomjesečnoj sjednici prilikom rebalansa proračuna novac namijenjen Elicomu zajedno s još 36 projekata gradonačelnika Milana Bandića koji su obavljeni ili su u nekoj fazi izrade odlučila preusmjeriti na druge projekte iako su kune mahom već potrošene.

Naime, Bandić je za uređenje grada u 2012. planirano 22 milijuna kuna, ali je potrošio i preuzeo obveze za 43 milijuna kuna. Pokušao je, prema tvrdnjama SDP-ove većine u Skupštini, kroz rebalans progurati i stavke koje nisu bile planirane na početku godine i na taj način ih legalizirati.

Međutim, Skupština je razliku, od mahom potrošenih, 21 milijun kuna odlučila preusmjeriti za gradnju škole i vrtića na Kajzerici centra URIHO iako tog novca uglavnom nema.

NK Lučko među 37 projekata

Vlasnik Geo Inga, tvrtke iz Lučkog, kojoj od prije nekoliko dana blokiran račun, jest Petar Plahutar,predsjednik drugoligaša NK Lučko kojem je početkom godine Bandić dao990 tisuća kuna za pomoć u financiranju izgradnje sjeverne stranetribine i klupskog doma u sklopu objekta. NK Lučko se također nalazii na listi 37 projekata koji nisu planirani početkom godine pa ihSkupština nije prihvatila u rebalansu. Riječje o pomoći za legalizaciju stadiona (86.875 kuna) i pomoći ufinanciranju troškova treniranja i odigravanja utakmica (250.000 kuna). 

Drugim riječima božićno uređenje Grada koje bi trebalo platiti Elicomu s kojim je potpisan ugovor zajedno s preostalih 36 projekta koji su većinom plaćeni, postalo je nelegalno, jer taj novac prema skupštinskom tumačenju nije planiran za 2012. godinu.

Premda se na terenu zapravo neće ništa dogoditi i Grad će biti prigodno uređen, ova situacija mogla bi dovesti do toga da u slučaju nadzora trošenja proračunskih sredstava inspekcija ustvrdi kako je Bandić potrošio novac koji nije planirao čime je zapravo prekršio Zakon o proračunu.

Ali to nije sve, jer oko ukrašavanja Grada za blagdane zanimljiv je još jedan detalj.

Naime, kompletna dekoracija za ukrašavanje borova, terminala, ulica i pročelja zgrada, prema ljetos objavljenom natječaju u Narodnim novinama, uskladištena je kod tvrtke Geo Ing.

Zašto je uskladištena u privatnom skladištu i je li Grad za to platio kakav najam, Jelavić nam nije odgovorio.

Za očekivati je da bi odgovor pozitivan budući da je u troškovniku uređenja za božićne i novogodišnje blagdane za 2012/2013. predviđena stavka cjelogodišnjeg skladištenja ukrasne rasvjete iako bi bilo logično da se ona sprema u nekom od praznih gradskih prostora ili paviljona Zagrebačkog velesajma

Objašnjava li cijena skladištenja i ukupnu visoku cijenu božićno-novogodišnjeg ukrašavanja Grada, pitanje je na koje za sada odgovora nema.

Za usporedbu recimo da Elicom, koji održava svu javnu rasvjetu u Zagrebu za to od Grada godišnje dobiva 18 milijuna kuna (bez PDV-a), a za posao postavljanja, skidanje, eventualnu zamjenu žarulja i skladištenje Grad će mu platiti 4,7 milijuna kuna.