PLANINARSKO ODREDIŠTE

'Zagorska Himalaja' postaje 13. hrvatski park prirode

23.02.2024 u 21:11

Bionic
Reading

Tepaju joj - Zagorska Himalaja. Omiljeno je odredište mnogim planinarima i rekreativcima. Sa svojih 1060 metara najviša je planina hrvatskog sjevera. Riječ je o Ivanščici, koja bi s okolnim planinama, prema informaciji iz Ministarstva gospodarstva, trebala postati zaštićeni park prirode koji će se prostirati na više od trideset tisuća hektara.

Od bistrih planinskih potočića i izvora do rijetkih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta - Hrvatsko zagorje može se pohvaliti iznimnom raznolikošću.

- Područje o kojem govorimo iznimno je bogato florom, ovdje možemo vidjeti četrdesetak vrsta orhideja, tu je i iznimno velika georaznolikost, tu se nalazi pedeset posto speleoloških objekata sjeverozapadne Hrvatske, ističe Sanja Kopjar iz Javne ustanove Priroda Varaždinske županije za Dnevnik HRT-a.

Ivanščica je omiljena destinacija planinara, Hušnjakovo Brdo, Vindija mjesta su s najbolje očuvanim ostacima neandertalaca, a kulturni biseri poput Trakošćana čine se nestvarnima. Sve to - mami turiste. Mladen Križanec nije ni sanjao da će se na njegovu imanju odmarati - Nizozemci.

- Prvi naši gosti su bili Nizozemci, ostali su wau, ostali su prezadovoljni, ushićeni, tu su bili puna dva tjedna i nisu se odavde micali, govori Mladen Križanec iz Klenovnika.

Napušteni objekti pretvaraju se u kuće za odmor. Zagorje je proteklih mjeseci bilo pri vrhu prema broju turističkih dolazaka.

- I u Bednji, Trakošćan, turističkoj zajednici područja sjever brojevi su za 20 posto bolji nego rekordne 2022., poručuje Goran Mališ, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije.

Kako bi se priroda zaštitila od potencijalne devastacije, ova će se regija proglasiti parkom prirode. Pri kraju je izrada stručne i geodetske podloge.

- Završni prijedlog još do kraja nije izdefiniran, ali okvir jeste s time da tu još može biti nekih promjena jer će se raditi geodetska podloga i definirati konačne granice, ističe Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.

- Proglašenje nam nosi samo dobro - razvoj regije, obrta, tradicijskih obrta, turizma, kaže varaždinski župan Anđelko Stričak.

A što takav status donosi, znaju u Stubičkim Toplicama. Godinama su dio Parka prirode Medvednica.

- To je jedna garancija očuvanja prirode budući da su uvjeti stroži od uobičajenih, ali je sve to skupa u svrhu zaštite okoliša, prirodne ravnoteže. Jer smo park prirode - uspjeli smo očuvati naše šume, potoke, vodotoke, ističe načelnik općine Stubičke Toplice Josip Beljak.

Tako bi, prema planovima, tijekom godine trebao biti proglašen - 13. park prirode u Hrvatskoj.