ATRAKTIVNI KROS TRIATLON

Park prirode Vransko jezero postaje sportsko–turistička oaza

02.09.2016 u 08:00

Bionic
Reading

S čak 30 četvornih kilometara površine, Park prirode Vransko jezero koje se nalazi na području Zadarske (85%) i Šibensko kninske županije (15%), predstavlja pravo prirodno, ali i neotkriveno turističko i gospodarsko blago.

U cilju oživljavanja za turistički posjet i gospodarske aktivnosti Parka prirode Vransko jezero, koje bi zbog toga bilo financijski samodostatno poput primjerice Plitvičkih jezera, na ne naslonjeno na proračun države, od ove jeseni pokreće se cijeli niz projekata.
Jedan od njih, a koji je i predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare održane u Zadru jeste i veliko sportsko natjecanje u subotu, 10. rujna, kada će ova prirodna oaza ugostit Državno prvenstvo u klasičnom kros triatlonu; Državno prvenstvo u kros supersprint distanci (za mlađe dobne kategorije ) i Kros duatlon (za rekreativce).

'Ovo triatlon natjecanje održava se upravo u parku prirode Vransko jezero koje je izvrsna turističk o- sportska rekreativna destinaciju i visokokvalitetno prirodno borilište za brojna natjecanja, među kojima i za tritalon, sve popularniji sport u Hrvatskoj, te svijetu', rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su govorili Danijel Katičin, ravnatelj parka prirode Vransko jezero, Ivan Gobin, predsjednik Triatlon kluba Zadar, Milan Mandić direktor utrke i Dorijan Pavliša, predsjednik Hrvatskog triatlon saveza.

'Više od stotinu različitih kategorija triatlonaca 10. rujna očekuje u prelijepom okružju Parka prirode Vransko jezero 1,5 km plivanja, zatim 20 kilometara vožnje biciklom te 6,5 kilometara trčanja i to kroz jedan od najljepših prirodnih parkova u državi. Vjerujemo da će ovo mjesto za triatlon natjecanja vrlo brzo u budućnosti postati i odredište velikih međunarodnih sportskih događanja, jer sve predispozicije za tako nešto Vransko jezero ima', ocijenio je Milan Mandić, direktor utrke koja se ove godine po drugi puta održava u parku prirode.

Važnost suradnje Parka prirode Vransko jezero sa sportašima, posebice među triatloncima koji su među prvima prepoznati potencijale ovog prirodnog bisera, vrlo je značajna jer i u vrijeme podsezone dovodi goste i dodatni sadržaj ovom dijelu države.

Naravno da su gotovo svi u ovom dijelu države oslonjeni na more i ono što more pružiti, ali nemojmo zaboraviti i na brojne turističke, povijesne i prirodne ljepote koje pruža najveće hrvatsko jezero – Vransko jezero, s neslućenim potencijalom da se razvije u turističko i sportsko odredište – komentirao je Danijel Katičin, ravnatelj Parka prirode Vransko jezero.

Nositelj ovih velikih sportskih natjecanja na Vranskom jezeru je Triatlon klub Zadar koji postoji od 2009. godine i iza sebe ima cijeli niz uspješno organiziranih domaćih natjecanja.

Ali cilj nam je na temelju tih iskustava, a posebice s Vranskog jezera, organizirati i velike međunarodne utrke, pa se nadamo kroz koju godinu kako će Park prirode Vransko jezero biti uskoro uz našu organizaciju domaćin i velikih inozemnih natjecanja – najavio je Ivan Gobin, predsjednik Triatlon kluba Zadar.

U ime Hrvatskog triatlon saveza novinarima se obratio i predsjednik HTS-a Dorijan Pavliša.

Nama je u cilju odgojiti što više sportaša da postanu olimpijci i na dobrom smo putu za tako ostvariv cilj. Na žalost veliku prepreku nam predstavljaju novci kojim bi organizirali odlazak naših sportaša na međunarodna natjecanja kako bi skupili potrebne bodove za nastup na Olimpijskim igrama. Zoran primjer toga je i prelazak hrvatske triatlonke Sare Vilić u reprezentaciju Austrije, pod čijom zastavom je nastupila na Olimpijskim igrama u Brazilu, a sve jer nismo imali novaca da je šaljemo na međunarodna natjecanja. No, suradnjom s hrvatskim institucijama, turističkim destinacijama i parkovima prirode poput Vranskog jezera, otvara se mogućnost da velika međunarodna natjecanja dovedemo u Hrvatsku i na taj način ne samo da pomažemo našim triatloncima nego i dolasku velikog broja sportaša – turista u našu državu – komentirao je predsjednik HTS-a.

Domaćini i organizatori utrke na Vranskom jezeru pozvali su publiku da se odazove ovom sportskom događaju, ali i sve rekreativce da se okušaju u svom prvom triatlonu koji je također u natjecateljskom rasporedu.

SATNICA NATJECANJA:
10.9. subota
start - park prirode Vransko jezero
cilj - lučica Prosika;
9.00 - otvorenje natjecanja, prijave i preuzimanje startnih paketa i start kros supersprinta
10.15 - start klasičnog krostriatlona
12.15 - start duatlona
12.45 - proglašenje pobjednika
16.00 - zatvaranje natjecanja.