NOVO OKUPLJANJE U SRIJEDU

Zadnji prosvjednici nisu stigli do premijerkina stana

28.02.2011 u 23:49

Bionic
Reading

Stotinjak prosvjednika predvođenih Ivanom Pernarom okupilo se na zagrebačkom Cvjetnom trgu u još jednom od niza antivladinih prosvjeda nakon kojega su krenuli prvo prema Radićevoj ulici, a potom i središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma pa zatim pred Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu gdje se održavala Zlatna kuna, a onda opet natrag do Kamenitih vrata gdje su se dio prosvjednika raziša i najavio novo okupljanje za dva dana dok je dio njih krenuo prema stanu premijerke jadranke Kosor. Prosvjednici žestoko napadaju Vladu i traže izbore

Nekoliko stotina prosvjednika predvođenih Ivanom Pernarom okupilo se na zagrebačkom Cvjetnom trgu u još jednom u nizu antivladinih prosvjeda.

Hrvatska nije Švicarska

'Došla sam ovdje poduprijeti mlade ljude jer treba stati na kraj ovima na vlasti. Mladi trebaju preuzeti vlast, nisam uzalud rodila četvero djece. Oni bi trebali živjeti u miru i blagostanju, a Hrvatska bi trebala biti Švicarska. Na bolovanju sam već mjesecima zbog mobbinga na poslu u hotelu Holiday. Zbog ovoga bih mogla imati problema, ali jednostavno nisam mogla izdržati, morala sam doći dati potporu', kazala je Zvjedana Škrblin koja je zajedno sa suprugom Vjekoslavom nosila transparent na kojem je pisalo 'Jučer partija, danas Vlada'.

Prosvjednici su se okupili izraziti nezadovoljstvo aktualnom vlašću i upozoriti na neodrživu situaciju u državi u kojoj je više od 330 tisuća nezaposlenih.

'Ostavka je ono što se traži zato što ste izdali sve ono što se izdati moglo. Prevarili ste sve i svakoga i pretvorili ste ljude koji žive u našoj zemlji u sirotinju i robove stranih banaka. Umjesto sanjane slobode, imamo veću stranu eksploataciju nego što smo i mali u doba komunizma', rekao je Pernar i dodao da su mu fašisti na vlasti onemogućili slobodu kretanja. Okupljeni su uzvikivali 'Dolje vlada!', 'Dolje HDZ!', 'Jaco, odlazi!' i Hoćemo izbore!', a povremeno su se zvižduci mogli čuti na spomen imena predsjednika Ive Josipovića.

Prosvjed je trajao četrdesetak minuta nakon čega se okupljena masa zaputila Radićevom ulicom prema Gornjem gradu, koji je pod jakim policijskim osiguranjem. Na pojavu prosvjednika u Radićevoj, mnoge su trgovine naglo počele zaključavati vrata. Policija je prosvjednike zaustavila na istom mjestu, na vrhu Radićeve ulice, gdje je u subotu izbio krvavi incident.

Maskirani likovi

U Radićevoj je primijećena manja skupina od desetak ljudi, koja je imala namjeru napraviti incident. Bili su odjeveni u trenirke s kapuljačama na glavi i šalovima preko lica. Kada su vidjeli da ne postoji kritična masa koja bi napala barikade,  odustali su od pokušaja provociranja policije.

Po dolasku pred policijsku barikadu na vrhu Radićeve ulice, prosvjednici, koje je gore vodio tenor iz osječkog HNK Dali Mor, jer Ivan Pernar ima zabranu pristupa Markovu trgu, još su jednom poručili Vladi da siđe s vlasti, a zatim su se zaputili na Trg žrtava fašizma ispred sjedišta HDZ-a.

Policija je stala na kružni tok ispred džamije tako da se ne može proći iz Ulice Franje Račkoga na Trg Žrtava fašizma. Jedan prosvjednik uspio je probiti policijsku barikadu, ali ga je policija odmah privela u 'maricu'. Prosvjednici su se razišli s džamije oko 19,50 sati te su navodno krenuli prema Nacionalnoj knjižnici gdje se održava dodjela gospodarskih nagrada Zlatna kuna, tzv. naš gospodarski Oscar, na kojoj se kao uzvanica nalazi i premijerka Jadranka Kosor. Sve do sada prolazi bez incidenta, osim spomenutog uhićenja jednog prosvjednika. 

Prosvjednici su stigli pred Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu negdje oko 20,15 sati. Parole su i dalje iste. Uzvikuju 'Vlada, odlazi!', 'Jebo vas Sanader!', 'Štitite lopove, hoćemo izbore!', 'Gladni smo, gladni smo!', 'Štitite mafiju!' i 'Remetinec, Remetinec!'. Nakon nekih pola sata prosvjednici su odlučili vraiti natrag u centar i ponovo pokušati doći do Markova trga. Nakon što su došli do opet došli do Kamenitih vrata s druge strane nego ranije opet su zaustavljeni te je najavljen kraj prosvjeda, ali jedna grupa se odvojila i krenula  prema stanu Jadranke Kosor. Posljednja skupina prosvjednika, njih 50-ak, koja je nakon službeno završena prosvjeda pješice otišla prema stanu premijerke Jadranke Kosor na Ravnice zaustavila je policija nešto prije 23 sata kod Dinamova stadiona te su se počeli razilaziti.