UOČI ŠTRAJKA

Zadnji pokušaj mirenja Vlade i liječnika

15.09.2013 u 11:19

Bionic
Reading

Predstavnici Vlade te Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara započeli su jutros u Banskim dvorima drugi postupak mirenja, na zahtjev sindikata, koji su za srijedu najavili štrajk u bolničkom sustavu do ispunjenja zahtjeva

Čelnik sindikata liječnika Ivica Babić rekao je uoči sastanka da su se odazvali i u drugom postupku mirenja kako bi proceduralno ispunili sve obveze koje propisuje zakon, te kako bi štrajk bio neupitan.

'Dolazimo u dobroj vjeri, ali ako se ne dogovorimo, u srijedu kreće štrajk', poručio je Babić. 'Zahtjev koji smo dostavili pri najavi štrajka potpisivanje je kolektivnog ugovora koji će u ime liječnika i medicinskih sestara potpisati naši sindikati, a ne treći sindikat na našu štetu', dodao je.

Anica Prašnjak, predsjednica strukovnog sindikata sestara, rekla je da od današnjeg mirenja očekuju pozitivan pomak i 'ponuđeni dokument na koji bi mogli eventualno staviti svoj potpis'.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić upozorio je uoči sastanka da današnje mirenje ne može rezultirati potpisivanjem ničega što bi imalo pravne učinke kao kolektivni ugovor. 'To nije fer prema drugima', rekao je Ostojić, uvjeren je da će mirenje biti uspješno te da će se uskoro krenuti u pregovore. Svjestan je, kaže, da postoje neke nelogičnosti u sadašnjem kolektivnom ugovoru koje treba ispraviti

U slučaju štrajka, Ministarstvo zdravlja ima spremne sve krizne stožere, izdane su upute ravnateljima i šefovima odjela kako bi sustav funkcionirao, istaknuo je ministar.

Primijetio je i da je današnje mirenje neuobičajeno. 'U 20 godina hrvatske države prvi put se na zahtjev sindikata provodi mirenje o istoj stvari dva puta', rekao je Ostojić i dodao kako su se odazvali jer žele privesti kraju 'ovu trakavicu'.