nezakoniti amandmani

Zadarski gradonačelnik obustavio proračun za 2024.

22.12.2023 u 14:36

Bionic
Reading

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić donio je odluku o obustavi proračuna za 2024. godinu zbog nezakonitosti četiriju amandmana na proračun, koji je usvojen na sjednici Gradskog vijeća održanoj 18. prosinca.

U Glasniku Grada Zadra u petak je objavljen akt gradonačelnika Dukića o obustavi proračuna, a predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić potvrdio je Hini da je donio odluku o sazivanju izvanredne sjednice Gradskog vijeća za 29. prosinca.

Sjednica će imati samo jednu točku dnevnog reda s obzirom na to da ćemo odlučivati o zaključku kojim se predlaže otklanjanje nepravilnosti vezanih uz izvor financiranja problematičnih amandmana, dodao je Vučetić.

Ako se zaključak usvoji od 1. siječnja proračun će se početi izvršavati, a gradonačelnik će povući odluku o obustavi.

Ne usvoje li vijećnici zaključak, na snagu će stupiti obustava proračuna i imat ćemo istu situaciju kao prije godinu dana. Nezakoniti proračun morat će se slati Ministarstvu financija na ocjenu, a u međuvremenu će se donijeti odluka o privremenom financiranju nužnih rashoda za prvi kvartal 2024., objasnio je Vučetić.

Četiri sporna amandmana predložili su klubovi vijećnika Akcije mladih i Nezavisne liste Enija Meštrovića, a za njih nije osiguran zakonit izvor financiranja.

Dva amandmana Nezavisne liste Enija Meštrovića odnose se na 5,2 milijuna eura za gradnju krematorija i 1,8 milijuna eura za Sportsku zajednicu Grada Zadra.

Dva amandmana Akcije mladih vezana su uz stipendije u iznosu od 30.000 eura, a 13.000 eura odnosi se na projektiranje OŠ Jurja Dalmatinca.

Proračun za 2024. godinu u iznosu od 122 milijuna eura prihvaćen je 18. prosinca iz trećeg puta sa 17 glasova za, pet protiv, a petero vijećnika napustilo je sjednicu jer se nisu slagali s trećim ponavljanjem glasanja.

Na početku sjednice gradonačelnik Dukić kazao je da je proračun od 122 milijuna eura za sljedeću godinu najveći i najizdašniji u povijesti grada.

Proračun nije umjetno napuhan da bi se zadovoljili svačiji apetiti brojevima na papiru ili, pak, zato što nam predstoji superizborna godina. Naprotiv, ovaj proračun je naša realnost i pokazatelj gospodarskog snaženja, pozitivnog poslovnog okruženja, rekordne zaposlenosti i naše pripremljenosti za nove EU perspektive, rekao je tada Dukić.