REDUKCIJA VODE U ISTRI

Zabranjeno pranje auta, dvorišta i zalijevanje zelenila

23.07.2012 u 18:23

Bionic
Reading

Zbog dugotrajnog sušnog razdoblja i nedovoljne izdašnosti izvorišta voda koja su u sustavu vodoopskrbe, u Istarskoj županiji privremeno se uvodi redukcija vode prvog stupnja

Istarski župan Ivan Jakovčić danas je, na temelju ranije donesene Odluke o ograničenju korištenja voda za potrebe javne vodoopskrbe na vodoopskrbnom području u Istarskoj županiji, donio Zaključak o uvođenju mjere redukcije korištenja voda prvog stupnja.

Ova mjera se uvodi kada je potrebno uštedjeti do 10 posto ukupno raspoloživih količina vode namijenjenih javnoj vodoopskrbi, a kako bi se održala stabilnost vodoopskrbnog sustava, pa tako stupa na snagu odmah i trajat će do županova opoziva, odnosno sve dok se hidrološke prilike ne stabiliziraju.

Redukcija vode prvog stupnja propisuje zabranu zalijevanja javnih zelenih površina, nogometnih igrališta, golf terena i drugih sportskih terena, pranje osobnih automobila, teretnih vozila i vozila javnog prijevoza, kao i pranje poslovnih građevina, instalacija te sredstava za rad i skladištenje.

Njome je također zabranjeno pranje javnih prometnih i drugih površina te privatnih površina to jest dvorišta i okućnica, kao i navodnjavanje poljoprivrednih površina, osim staklenika, plastenika i hidropona.

Javna vodoopskrbna poduzeća u Istarskoj županiji uvest će od danas mjere redukcije vode prvog stupnja za sve potrošače, a za neposredan nadzor nad provedbom zaduženi su vodočuvari i komunalni redari, koji će o eventualno uočenom protupravnom postupanju potrošača izvijestiti Državnu vodopravnu inspekciju. Za potrošače koji se ne budu pridržavali propisanih mjera, Državna vodopravna inspekcija može uvesti potpuno ili djelomično isključenje iz vodoopskrbnog sustava sve dok su na snazi propisane mjere redukcije.