VIJEĆE ZA SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU

Zabranit će 'za dom spremni', oko petokrake se ne mogu dogovoriti

27.02.2018 u 11:56

Bionic
Reading

Bliži se 1. ožujka, rok do kojeg bi Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, poznatije kao povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, trebalo dovršiti posao, dakle utvrditi preporuke i smjernice kako se odnositi prema simbolima totalitarnih režima, odnosno treba li ih zabraniti

U percepciji javnosti rad Vijeća sveo se na donošenje preporuke o isticanju simbola tzv. Nezavisne Države Hrvatske i fašizma te komunizma, odnosno ustaškog znaka 'U' i pozdrava 'za dom spremni' te crvene zvijezde petokrake.

Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i čelnik spomenutog vijeća, kazao je za tportal nakon sastanka Vijeća u ponedjeljak da je među članovima postignuta velika suglasnost oko događaja kojima se bave, no i da postoji mogućnost da neće stići dovršiti posao do predviđenog roka. Ako i prekorače rok, to će biti tek za nekoliko dana, uvjeren je Kusić.

Kao što je poznato, zadatak Vijeća je dati preporuku Vladi kako se odnositi prema nasljeđu ustaškog i jugoslavenskog komunističkog režima. Preporuke nisu obvezujuće.  

Zaključci će biti predstavljeni u okviru jednog dokumenta, kazao nam je Kusić, a gdje će to biti i kako, nije predviđeno, pa ni on to za sada ne zna.

No neslužbeno doznajemo da se još uvijek vode diskusije.

Članica Vijeća Jasna Omejec članovima bi trebala tijekom utorka poslati nacrt i onda će se u srijedu Vijeće opet sastati te pokušati usuglasiti kako bi se išlo u smjeru da se u četvrtak objave preporuke.

  • +8
Radnici skidaju ploču s natpisom 'za dom spremni' u Jasenovcu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

Saznajemo da je jedino sigurno to da će biti jasna distinkcija između antifašističkih i ustaških obilježja, a sve ostalo je manje-više pod upitnikom.  

Kako sada stoje stvari, preporuka Vladi navodno ide prema zabrani korištenja pozdrava 'za dom spremni', osim kada je riječ o njegovoj upotrebi u sklopu HOS-ovih insignija za postrojbe iz Domovinskog rata, što znači da se ne bi uklanjao iz njihova službenog grba.

U ostalim slučajevima, poput prosvjednih skupova, sportskih događanja, koncerata i slično, sporni usklik bio bi zabranjen. Isti tretman imala bi i sva obilježja fašističkog režima i njegovih inačica - od kukastog križa, preko simbola poput 'SS' ili ustaškog 'U' i četničke kokarde, do svih izraza i simbola koji veličaju te totalitarne režime - te bi u javnosti bili zabranjeni.

  • +14
Ljubitelji Josipa Broza Tita u Kumrovcu Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Vijeće se međutim, neslužbeno se doznaje, raskolilo na pitanju zvijezde petokrake, pri čemu je dio članova inzistirao na tome da se komunizam i njegovi simboli izjednače s fašizmom. U raspravi se čulo kako jest riječ o simbolu komunizma, ali i antifašizma u Drugom svjetskom ratu, zbog čega se uvrštava među tzv. višeznačne simbole.

Vijeće okuplja 17 članova, povjesničare, politologe i pravnike, a preporuke Vladi trebalo bi utvrditi konsenzusom.

S obzirom na ideološki raznorodno članstvo Vijeća, teško je očekivati da će se smjernice Vladi donijeti u suglasju. Moguće je da će biti izdvojenih mišljenja i da konačni dokument, suprotno nakani pri osnivanju, neće otkloniti ideološke prijepore u društvu.

Vijeće je formirano kao svojevrstan odgovor premijera Andreja Plenkovića nakon što je u Jasenovcu u studenom 2016. godine postavljena spomen-ploča poginulim HOS-ovcima s natpisom 'za dom spremni', što je izazvalo burne reakcije i podjele u javnosti.