PAKISTANSKO 'NE'

Zabrana SAD-u da ispita žene iz Bin Ladenova skrovišta

12.05.2011 u 18:52

Bionic
Reading

Što znaju četiri žene koje su američki specijalci ostavili vezane (jednu od njih i ranjenu), zajedno s još 12 maloljetnika, nakon akcije u kojoj je ubijen Osama bin Laden? Što god bilo, SAD to želi znati, ali za sada pakistanske se vlasti, uvrijeđene što je sve ispalo kako jest, pred nosom njihove vojske i pod optužbama da je tajna služba znala za Bin Ladenovo skrovište, ne odazivaju molbi Pentagona i CIA-e da se te žene ispitaju

'Stigli smo u Abotabad prije pet godina, a ni Abu Hamza ni ja nismo izlazili iz kuće kako ne bismo bili uočeni', navodno je kazala Amal, najmlađa Bin Ladenova supruga, sada udovica, u ispitivanjima koje provode pakistanske tajne službe, a koje se namjerno, možda i 'frizirane', puštaju u pakistanske medije kojih ima i na engleskom jeziku.


Abu Hamza (što znači: otac Hamzin) je nadimak kojim su ukućani, prijatelji i rodbina nazivali traženog terorista, što je asocijacija na ime njegova najdražeg sina, rođenog u braku s Jairiah, trećom ženom. U pet brakova Osama Bin Laden je, kako se vjeruje, dobio dvadesetero djece. Najprije se oženio sa sirijskom djevojkom Najwom Ghanem. Bilo mu je svega 17 godina. Zatim su slijedile tri saudijske supruge: Jadicha Sharif, Jairiah Saber i Siham Saber. Budući da islam ograničava poligamiju na četiri žene, a Siham je željela razvod, Osama je pristao da bi se mogao oženiti Amalom, s kojom je pošao u Afganistan 1996.

Ti su podaci poznati iz knjige koju su prva supruga Najwa i sin Omar objavili prije tri godine ('Growing up Bin Laden'). Omar, koji se distancirao od očevih aktivnosti, jučer je objavio priopćenje u kojem optužuje SAD da je 'prekršio pravila ratovanja i međunarodnog prava jer je ubio nenaoružanog čovjeka'.

Od početka nije bilo nikakve sumnje da se peta supruga, Amal Ahmed Abdulfattah al Sadah, nalazila pored Bin Ladena u trenutku upada američkih snaga. To je žena koja je, kako se čini, na temelju izjava Bin Ladenove 12-godišnje kćerke, pokušala zaštititi supruga i dobila metak u nogu. Al Sadah je iz Jemena i stara je 29 godina, 25 manje od Osame.

Amal je bila jako vjerna svome suprugu i pratila ga je u vrlo opasnim područjima. Koncem 2001. s tek rođenom kćerkom Safiyah vratila se u Jemen i dala je intervju saudijskoj reviji Al Majalla gdje je kazala da Osama voli jogurt, da jede malo mesa i da ju posjećuje jednom tjedno, to jest da brine o svim svojim suprugama s poštovanjem. Ono što Washington ne zna, a hoće saznati jest kako i kada se Amal pridružila Osami opet u Afganistanu, a onda kako su i kada došli u Pakistan.

Mediji pokušavaju rekonstruirati situaciju i zaključuju da je barem osmero od 12 ili 13 djece, koliko je pronađeno u Bin Ladenovom skrovištu, sinova ili unuka Bin Ladena. Iako se misli da žene malo toga mogu znati o samim operacijama Al Kaide, drugi analitičari smatraju da neke od njih, s obzirom da su školovane (Jairijah ima doktorat iz islamskih nauka), dosta toga ipak mogu znati.