DAMIR KRSTIČEVIĆ

'Zaboravimo na trenutak probleme i slavimo s generalima'

16.11.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Euforija, ovacije, bengalke... Tako je na Trgu bana Jelačića dočekana konačna, oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Zapovjednik 4. splitske brigade u vrijeme Oluje, umirovljeni general Damir Krstičević kazao je: Svjesni smo svi da u toj Hrvatskoj mnogo toga ne štima. Svjedoci smo jednog pada morala i vrijednosti uopće, ali ostavimo to na trenutak i slavimo s generalima u zajedništvu

Nekoliko tisuća okupljenih građana na zagrebačkom Jelačić placu euforično je dočekalo oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Markaču, čime se nakon četiri godine suđenja praktički ukinula i teza o zločinačkom pothvatu RH prema stanovnicima tzv. Krajine.

Nakon iznenađujuće kratkog čitanja presude, zagrebački glavni trg proključao je skandiranjem: Vukovar, Vukovar! Kao na nogometnom derbiju palile su se benkalke, razvile su se zastave i pjevale domoljubne pjesme, ali i Thompsonove i Škorine uspješnice poput 'Vjetre s Dinare' i 'Ne dirajte mi ravnicu'…

Stjepan Klemm, organizator zagrebačkog skupa potpore, poveo je i molitvu za generale koju je prihvatilo gotovo svih pet-šest tisuća okupljenih moleći se za što skoriji povratak generala kući. Markačev sin je pozdravio građane zahvalivši se na potpori i rekavši kako je skupa s cijelom državom očekivao ovakvu presudu.

Svi su pozvani na misu odmah nakon skupa podrške, koja će se održati u Zagrebačkoj katedrali. Organizator skupa je naglasio kako će generale čekati na Trgu, pozvavši okupljene da se odazovu pozivu za doček. Koliko sretni, hrvatski građani su i iznenađeni preokretom u Haagu.

'Nisam očekivao da će ovako brzo iščitati oslobađajuću presudu. Presretan sam. Tek sada kada ne treba brinuti o sudbini generala i o tome je li Domovinski rat zločinački ili ne, strah me je kakvu će Hrvatsku generali zateći kad se vrate u nju', rekao je jedan od građana novinaru tportalu.

Po generale u Haag krenuli su ministri obrane i branitelja Ante Kotromanović i Fred Matić Vladinim zrakoplovom. Uz hrvatsku himnu, na Jelačić placu završen je skup potpore generalima. Okupljeni su otišli Katedralu zahvaliti Bogu na oslobađajućoj presudi.

Nakon mise zapovjednik 4. splitske brigade u vrijeme Oluje, umirovljeni general Damir Krstičević, zahvalio se hrvatskim generalima na, kako je rekao, časnom zapovijedanju u ratu i dostojanstvenom izdržavanju ove nepravde koja je nanesena kako njima tako i cijeloj Hrvatskoj.

'Svjesni smo svi da u toj Hrvatskoj mnogo toga ne štima. Svjedoci smo jednog pada morala i vrijednosti uopće, ali ostavimo to na trenutak i slavimo s generalima u zajedništvu. Uživajmo u ovoj pobjedi složno kao što smo bili i '91 godine. Uživajmo u konačnoj pobjedi Hrvatske i to u ovoj, najtežoj bitci, bitci koju vodimo 3 puta duže nego onu oružanu i dočekajmo večeras generale u tom duhu, duhu zajedništva sloge i domoljublja. Pozivam sve građane da izađu na ulice večeras i daju tako podršku Anti i Mladenu - pokažimo im da ih nitko nije zaboravio i koliko su nam zaista važni!', poručio je Krstičević.

Podsjetimo, sinoć su mise za generale održane u svim većim hrvatskim gradovima, a u Zagrebačkoj katedrali okupilo se nekoliko tisuća građana.