MINISTAR PRAVOSUĐA ČOLAK:

'Za zakonitost izbora nadležno je jedino izborno povjerenstvo'

BIH ZASTAVA

BIH ZASTAVA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dado Ruvić

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak u srijedu je rekao za medije u Mostaru kako ustavni sud Federacije BiH nije mogao odlučivati je li prekršen izborni zakon prigodom izbora predsjednika i vlade Federacije u Domu naroda Parlamenta Federacije, jer je za to jedino nadležno Središnje izborno povjerenstvo BiH čiju je opak odluku suspendirao visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko

“Ne postoji nitko drugi osim Središnjeg izbornog povjerenstva tko može donositi odluke je li proces izravnih i posrednih izbora u FBiH proveden sukladno izbornom zakonu”, rekao je Čolak.

Pojasnio je da ustavni sud nije mogao donijeti nikakvu odluku o izbornom procesu jer nije za to ovlašten.

“Ustavni sud nema nikakve kompetencije o proceduri izbora osim ocjene ustavnosti propisa i zakona. To su dvije posve odvojene stvari”, rekao je Čolak.

Ustavni sud Federacije BiH odbio je u srijedu odlučivati o tome je li vlast u Federaciji BiH uspostavljena na legalan način, nakon što je dosadašnja predsjednica FBiH Borjana Krišto iz HDZ-a BiH u utorak povukla svoj raniji zahtjev za ocjenu ustavnosti, sumnjajući da se ova institucija nalazi pod pritiskom međunarodna zajednice i aktualne vlasti SDP-a.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko u ponedjeljak je suspendirao odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), koje je ocijenilo da je nezakonito izabrana izvršna vlast koju je zajedno sa svojim partnerima izabrao SDP BiH. SIP je takvu odluku donio na prigovor HDZ-a BiH.

Predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Dragan Čović i Božo Ljubić u srijedu su, tijekom dvosatnog razgovora sa zamjenikom pomoćnika američke državne tajnice Thomasom Countrymanom koji je sudjelovao i u radu Vijeća za provedbu mira u BiH u Sarajevu, pozvali na preispitivanje odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice o suspenziji odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) koje je ocijenilo da vlast koju je uspostavio SDP BiH u Federaciji BiH nije bila zakonita.

„Mi očekujemo da se svi vratimo u okvire izbornoga zakona i izbora predsjednika i vlade Federacije i smatramo da mjere koje je donio visoki predstavnik grubo krše izborni zakon. Odluke SIP-a, kao državne institucije, treba uvažavati kako bismo se vratili u okvir pravne države“, rekao je Čović za medije u Mostaru nakon susreta s dužnosnikom State Departmenta.

Pri tome je dodao kako dva HDZ-a nisu bila spremna pristati na takvu koaliciju u Federaciji BiH, budući se nije uvažavala većinska politička volja dviju stranaka za koje je glasovalo 90 posto Hrvata.

„Prihvatit ćemo i oporbenu poziciju ne pristajući na trgovanje hrvatskim pozicijama, ali smo jasno istaknuli da ćemo to poštovati ako se uspije provesti na zakonit i ustavan način. To je međutim provedeno uz grubo kršenje ustava i izbornog zakona i mi to ne možemo odobriti“, rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić rekao je kako se uspostava državnoga vijeća ministara može očekivati tek kada se bude poštovala većina jednoga naroda.

„Mi smo gospodina Countrymana izvijestili kako imamo potpisan sporazum sa srpskim strankama te da je vrlo teško razgovarati sa strankama koje su ignorirale većinu jednoga naroda. Jedino rješenje je da se ukine privremena mjera visokog predstavnika i da se nakon završetka konstituiranja legalnog Doma naroda s izborom izaslanika iz preostalih triju županija izaberu legalni predsjednik Federacije i legalna vlada. Sada uz neuvažavanje Hrvata imamo politički ali i problem legaliteta vlasti“, rekao je Ljubić. Prema njegovim riječima, čelnici dvaju HDZ-a ukazali su zamjeniku pomoćnika američke državne tajnice na "katastrofalnu poziciju koju danas imaju Hrvati", dodajući da se takvo stanje može popraviti ukoliko se onemogući da Bošnjaci biraju hrvatske predstavnike.

Austriji diplomat na čelu međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko u ponedjeljak je suspendirao odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), koje je ocijenilo da je nezakonito izabrana izvršna vlast koju je zajedno sa svojim partnerima izabrao SDP BiH. SIP je takvu odluku donio na prigovor HDZ-a BiH. U srijedu je Ustavni sud Federacije odbio odlučivati o ranijem prigovoru na ustavnost izbora nove vlasti u Federaciji, budući je dosadašnja predsjednica Borjana Krišto povukla svoj zahtjev smatrajući da se ustavni sud nalazi pod pritiskom međunarodne zajednice.

Countryman je u srijedu, gostujući u dnevniku bosanskohercegovačke državne televizije BHT 1, izjavio kako američka administracija očekuje da se HDZ Bosne i Hercegovine ponaša u okviru ustava i zakona, te je ustvrdio da je HDZ BiH postupio pogrešno kad je odbacio kompromisno rješenje za uspostavu nove vlasti u Federaciji BiH i naznačio kako SAD nema razumijevanja ni za nastojanja te stranke da se predstavi kao jedini legitimni predstavnik hrvatskog naroda u BiH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi