ODBOR O IZMJENI POSLOVNIKA

'Za vrijeme Sanadera ste šutjeli, a sada blagogoljite'

Ingrid Antičević Marinović

Ingrid Antičević Marinović

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je većinom glasova podržao nacrt izmjena saborskog Poslovnika koje je iniciralo Predsjedništvo Hrvatskog sabora. Izmjene Poslovnika podržali su članovi Odbora iz vladajuće koalicije, a HDZ je bio suzdržan, ne prihvaćajući predloženo ukidanje instituta ispravka netočnog navoda

Vladajući zastupnici u raspravi su isticali da će ukidanje tog instituta demokratizirati parlamentarnu raspravu, odnosno da je replika kvalitetniji i demokratičniji institut koji će omogućiti dvosmjernu komunikaciju, što ispravak netočnog navoda ne predviđa.

SDP-ovi članovi Odbora naglašavali su da se ispravak netočnog navoda često zloupotrebljavao, pa i na način da je narušavao dignitet parlamenta, dok će se replikom, odnosno odgovorom na repliku, omogućiti zastupnicima, ali predlagatelju zakona ili neke odluke da uzvrati na izrečeno u sabornici.

'Pokušava se stvoriti dojam da se ukidanjem ispravka netočnog navoda želi uvesti nedemokratski način rasprave, da se nekome želi uskratiti pravo da govori ili ušutkati oporba. Ništa od toga nije istina', poručio je Ivo Jelušić (SDP).

Naglasio je da se ispravak netočnog navoda 'više zloupotrebljavao nego upotrebljavao', ističući da će replika omogućiti stvarne pretpostavke za demokratičniju raspravu i vraćanje digniteta Saboru.

S njim se nije složio Davorin Mlakar (HDZ), ocijenivši da se ukidanjem ispravka netočnog navoda zastupnicima uskraćuje jedan od ključnih alata kojim reagiraju na izgovorenu riječ.

'Dignitet Sabora neće se obraniti ovim Poslovnikom, odgovornost za izgovorenu riječ vezana je uz kućni odgoj, navike, pristojnost i poštivanje drugih', poručio je Mlakar.

Usprotivio se i prijedloženoj promjeni u institutu povrede Poslovnika, po kojoj bi zastupnici najavljivali svoj prigovor zbog povrede poslovnika Odboru za Ustav, a ne na tu povredu reagirali odmah na sjednici Sabora.


Na njegove tvrdnje da izmijenjeni Poslovnik neće obraniti dignitet Sabora reagirala je Ingrid Antičević Marinović (SDP), prozivajući ga da je sjedio u vladi čiji je predsjednik (Ivo Sanader), umjesto da je odgovarao na njihova pitanja, vrijeđao zastupnike.

'Vi ste tada šutjeli, a sada blagoglagoljite', poručila je Mlakaru, koji je odgovorio da nije bio ministar u toj, nego u vladi Jadranke Kosor.

Milorad Pupovac (SDSS) je kao problem zbog kojega trpi saborska rasprava naveo to što dio zastupnika ne poznaje razliku između ispravka netočnog navoda i replike, a odgovornim za to smatra predsjedavajućeg sjednicom koji, kazao je, nije o tome davao jasne upute.

I on spornim smatra predloženu izmjenu vezanu uz povredu Poslovnika, predloživši da se mišljenje Odbora za Ustav i Poslovnik traži tek kada predsjedavajući stol ne reagira na prigovor zastupnika da je povrijeđen Poslovnik.

Početak rasprave obilježio je demonstrativni izlazak iz dvorane Dragutina Lesara (Hrvatski laburisti), koji je vladajućima zamjerio da ne poštuju proceduru izmjene Poslovnika, jer s očitovanjima koja su na taj nacrt dali klubovi zastupnika i predstavnici civilnog društva nisu upoznali zastupnike.

'Ne držite se dogovora sa sjednice Predsjedništva Sabora, niste nam dali očitovanja. Protivim se tome da se javna rasprava o izmjenama Poslovnika vodi samo na temelju inicijative Predsjedništva', poručio je Lesar

Leko je potom kazao da rasprava o izmjenama Poslovnika formalno tek danas počinje, da će ići u dva čitanja, te da će sistematizirati sva očitovanja i prijedloge kada za to dođe vrijeme, no Lesar je, nezadovoljan takvim obrazloženjem, napustio sjednicu Odbora.

Lesarov postupak osudio je Marin Jurjević (SDP), prozivajući njega i njegovu stranku za opstrukciju.

'Svaka čast našem kolegi Lesaru, ali mi je žao što moram kazati da smo upravo prisustvovali zornom primjeru politike provokacije i incidenta koje sustavno proizvode neke stranke, a tu mislim na Hrvatske laburusite - napraviti incident, izazvati pažnju, argumenti nisu bitni već su postale bitne stilske figure i akrobacije", poručio je Jurjević.

Iako je na Odbor na dnevnom redu današnje sjednice imao i davanje mišljenja na zaključak Odbora za informiranje, informatizaciju i medije vezano uz izvješće o radu Upravnog vijeća Hine, Leko je tu točku skinuo s dnevnog reda, budući da je sporni zaključak Odbor za medije jučer promijenio.

Naime, Odbor za medije jučer je donio novi zaključak vezano uz Hinino izvješće, te od Sabora zatražio da smijeni Upravno vijeće Hine, a ne ravnateljicu kako je bilo formulirano prvotnim zaključkom.

'Pošto je ta točka jučer odrađena u matičnom Odboru za medije, nemamo potrebe izjašnjavati se o zaključcima koji su donijeti prilikom razmatranja izvješća o Hini, pa predlažem da se ta točka skine s dnevnog reda', rekao je Leko

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi