pojačana akcija

Za vikend 5753 prometna prekršaja, 463 alkoholizirana vozača, rekorder s 3,7 promila

18.03.2019 u 15:40

Bionic
Reading

Proteklog vikenda policija je na hrvatskim prometnicama utvrdila ukupno 5753 prometna prekršaja, uglavnom zbog prebrze vožnje i nekorištenja sigurnosnog pojasa, ali i vožnje pod utjecajem alkohola - zabilježena su 463 takva prekršaja, a 'rekorder' je bio biciklist koji je u subotu popodne Slatinom vozio s 3,73 promila alkohola u krvi

MUP je u ponedjeljak u priopćenju iznio rezultate pojačane akcije usmjerene sprječavanju i sankcioniranju najtežih prometnih prekršaja, posebno prema ponavljačima teških prekršaja tzv. recidivistima, koju je provodila od 15. do 17. ožujka.

Na razini svih policijskih uprava utvrđene je ukupno 5.753 prometnih prekršaja - 463 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola (najveća koncentracija od 3,73 promila izmjerena je biciklistu u Slatini), 2.233 prekoračenja dopuštene brzine (najveću brzinu izmjerila je ličko-senjska policija od - 254 km/h), 1.113 nekorištenja sigurnosnog pojasa, 223 korištenja mobitela u vožnji.

Najmanje prekršaja na cestama u Međimurju, najviše na zagrebačkom području

Najviše prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđeno je na području PU zagrebačke (87), a najmanje na području PU međimurske (6). Najviše takvih prekršaja počinili su vozači u dobi od 18 do 24 godina (129 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 promila, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U policijskih prostorijama su do otrežnjenja zadržana 22 vozača, a protiv njih 14 proveden je žurni prekršajni postupak, pri čemu je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

I sigurnosni pojas najmanje su koristili vozači na području PU zagrebačke (226), dok su ličko-senjski i istarski policajci zaustavili samo po deset vozača koji nisu bili vezani.

Zagrebačko područje prednjači i po broju vozača koji su razgovarali mobitelom za vrijeme (52 prekršaja).

Uhvaćeno 47 'recidivista', najviše alkoholiziranih

U nadzoru prometa policija je posebnu pozornost uperila prema počiniteljima najtežih prekršaja, pri čemu je zatečeno 47 ponavljača, tzv. 'recidivista' koji su počinili 62 teška prekršaja - najviše zbog alkohola (25), vožnje dok je vozaču izrečena zabrana upravljanja vozilom (17), vožnja bez dozvole (9), nedopuštena brzina (7).

Za vikend su se na hrvatskim prometnicama dogodile 52 prometne nesreće s nastradalim osobama - jedna je osoba poginula, ozlijeđeno je 68 sudionika u prometu, pa iz policije najavljuju nastavak pojačanih aktivnosti usmjerenih na povećanje sigurnosti u prometu.

Iz MUP-a ponovno pozivaju sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa, 'jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila otvaramo put potencijalnim tragedijama'.